16.01.2025 | 07:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Podmienky ustajnenia prispievajú k produkcii

Kvalitná výživa zodpovedajúca veku, zdravotnému stavu a aktivite prospieva ľuďom i zvieratám. Avšak nemenej dôležité je aj miesto a podmienky na odpočinok. Aby dojnice mali pohodu a dosahovali vysokú produkciu potrebujú nielen správne nakŕmiť, ale musia si aj dôkladne oddýchnuť.

Kvalitu výživy ovplyvňuje rad faktorov a k nim patrí nielen východisková kvalita všetkých použitých surovín, manipulácia s kŕmnou zmesou, pravidelnosť kŕmenia a prihrňovania, ale aj materiál povrchu, na ktorý je krmivo zakladané, jeho stav a údržba.

Žľaby alebo kŕmne stoly

V minulosti sa krmivo zakladalo do žľabov a zvieratá ho tak mali stále v dosahu. Na druhej strane, pri tejto technológii nezriedka dochádzalo ku kontaminácii plesňami, najmä ak sa zo žľabu dôsledne neodstraňovali zvyšky, čo je pri nedostatku pracovných síl pomerne bežnou záležitosťou. Ďalším problémom kŕmnych žľabov bývajú straty krmiva pri zakladaní. Ak kŕmny voz nie je správne nastavený, krmivo môže padať do chodby pred žľab, alebo naopak, až pod nohy zvierat. Preto boli vo väčšine chovov kŕmne žľaby nahradené tzv. kŕmnym stolom, ktorého údržba a čistenie býva podstatne jednoduchšia. Avšak, aj táto technológia môže mať nevýhody - dochádza k odhrňovaniu krmiva z dosahu kráv, čo možno riešiť prihrňovaním, ktoré má vplyv nielen na vyšší príjem sušiny kŕmnej dávky, ale i na pohodu v skupine či na zdravie paznechtov. To všetko následne pôsobí aj na úžitkovosť.
Ručné prihrňovanie sa dalo využiť v dobe, kedy nebola v poľnohospodárstve o pracovníkov núdza. V súčasnosti túto prácu stále častejšie zaobstarávajú robotické prihŕňače, na inštaláciu ktorých väčšinou nebývajú v maštali potrebné žiadne veľké úpravy - obvykle postačia dobíjacia stanica, riadiace a navigačné prvky, ktoré mu určia jeho trasu. K dispozícii sú aj roboty, ktoré môžu pracovať i na vonkajších kŕmnych stoloch. Avšak existuje ešte jeden dôležitý faktor, ktorý ovplyvňuje kvalitu kŕmenia, a tým je povrch kŕmneho stolu.

Celý článok Ing. Anny Mikšovej Marcinkovej je uverejnený v odbornom týždenníku Roľnícke noviny 1+2.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down