Zhruba pred rokom sa škandál s konským mäsom ocitol na titulných stránkach tlače v celej Európe a dokonca aj za jej hranicami. Správy o tom, ako sa konské mäso vydávalo za hovädzie, odhalili zložitú povahu nášho globalizovaného potravinového dodávateľského reťazca. Zároveň sa ukázalo, že podvodníci využívali slabé miesta v systéme a poškodzovali tak legálnych podnikateľov a spotrebiteľov. V dôsledku toho poklesla dôvera spotrebiteľov v potravinársky priemysel na rekordne nízku úroveň.
Vzhľadom na celoeurópsky rozmer tohto škandálu využila Európska komisia a vnútroštátne orgány pre bezpečnosť potravín európsky systém rýchleho varovania pre potraviny a krmivá (RASFF), aby si mohli rýchlo vymieňať informácie o výsledkoch testov a o prebiehajúcich vyšetrovaniach, aj keď tento systém nebol pôvodne vytvorený na odhaľovanie podvodov. V snahe získať lepší obraz o probléme a vysledovať pôvod tohto cezhraničného podvodu boli zmobilizované verejné orgány aj prevádzkovatelia potravinárskych podnikov. Rýchlo sa zistilo, že bezpečnosť výrobkov nebola ohrozená, ale rozsah tohto podvodu poukázal na to, že nástroje na presadzovanie predpisov, ktoré majú k dispozícii verejné orgány, sú obmedzené. Čoskoro sa ukázalo, že takéto rozsiahle ohrozenie potravinového reťazca je potrebné riešiť na úrovni EÚ, a nie len na úrovni členských štátov.
O krokoch a opatreniach, ktoré Európska únia v záujme zachovania najvyššej možnej úrovne ochrany spotrebiteľov podnikla, alebo pripravuje, priamo od komisára EK pre zdravie Tonia Borga sa dočítate v 10 čísle Roľníckych novín.