Únia potravinárov Slovenska (ÚPS) sa zasadzuje za vytvorenie samostatnej domény zdravé potraviny a životné prostredie pre čerpanie fondov Európskej únie (EÚ) na výskum a inovácie v rámci implementačného plánu RIS3. Informovala o tom Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).
Potravinársky priemysel na Slovensku je podľa nej dlhodobo finančne podkapitalizovaný. Táto doména môže prispieť k efektívnym štrukturálnych zmenám a posilniť konkurenčnú schopnosť sektora. Financovanie nových výrobných postupov, inovatívnych receptúr a progresívnych technológií v potravinárstve je nielen na prospech podnikov, ale primárne spotrebiteľov. Aj takýmto spôsobom totiž Slovensko dokáže napĺňať ambície zvyšovania potravinovej bezpečnosti.
"Chceli by sme upozorniť, že doménou zdravé potraviny a životné prostredie sa podporia mnohé domáce potravinárske podniky, kým v iných sektoroch pôsobia predovšetkým silní zahraniční investori. Potravinári takto cítia historickú šancu, keď sa po rokoch zanedbávania tohto sektora štát rozhodol finančne podporiť aj jednu z kľúčových oblastí hospodárstva," povedal predseda ÚPS Dušan Janíček. Výroba potravín totiž dokáže ekonomiku podržať aj v časoch silných ekonomických kríz.
(tasr)