Čerstvé slovenské bravčové mäso je čoraz vzácnejšie. Väčšina bravčoviny, ktorú si spotrebitelia kúpia v obchodoch, pochádza totiž z cudziny. Slovenskí chovatelia vyprodukujú asi 40 percent mäsa, avšak aj z toho sa polovica vyvezie. V praxi to teda znamená, že len 25 percent domácej produkcie zostáva na Slovensku...
Firma CHOVMAT FU, s. r. o., Rastislavice, ktorú sme nedávno navštívili, je jediný chovateľ jatočných ošípaných v okrese Nové Zámky. Rozvíja šľachtiteľský chov ošípaných, kam si živé prasiatka či bravčové polovičky chodia kupovať ľudia nielen z okresov Nové Zámky, Galanta, ale aj Nitra, Zlaté Moravce či Žiar nad Hronom. Zásobuje regionálne mäsiarstva čerstvým mäsom a vždy, keď nadíde zabíjačková sezóna, objavia sa uňho vidiečania i bývalí družstevníci, ktorí prestali chovať ošípané a dostali chuť na zabíjačkové špeciality.
Celú reportáž si môžete prečítať v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 5.