Rýb na vianočný trh je dostatok a ich ceny by sa nemali výrazne líšiť od tých vlaňajších. Napriek módnym trendom, štedrovečernému stolu ešte stále kraľujú kapry.
Hromadný predaj živých kaprov počas vianočných sviatkov je však téma, ktorá už pár rokov rozdeľuje ľudí na dva tábory. „Aj tento rok Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) podporuje predaj živých kaprov,“ uviedol minister Richard Takáč. Podľa jeho slov, sladkovodná čerstvá ryba, ktorá je dochovaná v našich rybníkoch, u nás na Slovensku, je tisíckrát kvalitnejšia ako mrazená, dovezená tisícky kilometrov nevedno odkiaľ a akým spôsobom.
„Našou úlohou je robiť všetko pre to, aby sme čo v najväčšej miere uchovali naše slovenské ryby a aby sme ich v čo najväčšej miere dostávali k nášmu konečnému spotrebiteľovi,“ uviedol Richard Takáč.
Kúpiť čerstvého kapra pred predajňami obchodných reťazcov v predvianočnom období si ľudia dlhé roky mohli bežne kupovať. Niektorí si rybu nechávali zabiť priamo na mieste, iní ju niesli domov živú. Vlani sa to však zmenilo. Od minulého roku si už živého kapra pred predajňami obchodných reťazcov nekúpime. Občianske združenie Humánny pokrok spustilo kampaň na zastavenie predaja živých rýb s názvom Kaprie peklo. V reakcii na kampaň a s ňou spojenú petíciu, ktorú podpísali tisícky ľudí, sa obchodné reťazce rozhodli zakázať predaj živých rýb na ich pozemkoch. Richard Takáč preto vyzval obchodné reťazce, aby svoj postoj prehodnotili. „Nemôžeme vytvárať kroky na to, aby sme zamedzovali občanom, aby si tieto ryby kúpili,“ vyhlásil minister.
S tým však občianske združenie, ktoré bojuje za úplný zákaz predaja živých rýb, nesúhlasí. Ochrancom prekáža cesta od výlovu, cez prepravu až po ich predaj a následné zabitie. „Riešenie, ktoré by mohlo MPRV SR priniesť, spočíva v modernizácii výroby tak, ako je to vo všetkých vyspelých krajinách, kde by sa mali ryby zabíjať priamo na farme a následne sú zmrazené,“ tvrdí OZ Humánny pokrok.
Miestom, kde si možno kapra kúpiť, sú tradičné rybárstva, ktoré sú otvorené celoročne. Zákazníci podľa skúseností rybárov preferujú nákup živej ryby, ale so spracovaním priamo na mieste. V rybárstve kapra odborne usmrtia a spracujú podľa požiadaviek kupujúceho. Všetky obchodné reťazce informovali, že v predajniach ponúkajú chladené a mrazené alternatívy či čerstvé ryby na rybacích pultoch.
Práve vianočný čas je ten, keď si rybu zadováži väčšina z nás. Žiaľ, spotreba rýb je veľmi nízka. Kým v Európskej únii je priemerná ročná spotreba rýb na obyvateľa viac ako 26 kg, na Slovensku to nie je ani 6 kg, z čoho spotreba sladkovodných rýb tvorí len jeden kilogram. Zvyšná časť sú morské ryby, v čom zahrnuté aj spracované ryby. Odporúčaná dávka je pritom až 17 kg.