09.05.2024 | 03:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Prednosti ovčieho mlieka a mliečnych výrobkov

Ovčie mlieko a ovčie mliečne výrobky majú na Slovensku bohatú tradíciu a stále sú veľmi obľúbené. Nie je to iba pre ich výnimočné zloženie a typickú chuť, ale aj pre ich zdravotný prínos.

Napriek klesajúcemu počtu oviec však aj vďaka dovozu ovčieho mlieka pomaly stúpa konzumácia ovčích mliečnych výrobkov, hoci v porovnaní s Európskou úniou je stále nízka. Ovčie mliečne produkty majú výnimočné postavenie z pohľadu zdravej výživy ľudí. Túto ich prednosť je však potrebné neustále si pripomínať a využívať pre našu výživu.
Ovčie mlieko sa získava pasením oviec na pasienkoch v stredných a vyšších polohách, bez dopadu automobilových a iných exhalátov, umelých hnojív, pesticídov a prikrmovania stimulačnými látkami typu antibiotík a hormónov, preto oprávnene môže byť zaradené spolu s bryndzou a fermentovanými mliečnymi výrobkami medzi biopotraviny. Ovčie mlieko je hustejšie a výživnejšie ako kravské, keďže obsahuje dvojnásobok bielkovín, tuku a vitamínov B-komplexu, ako aj vitamínov rozpustných v tuku (A, D, E a K) a minerálnych živín (vápnik, fosfor, horčík, železo, zinok, meď). Obsah vitamínu B3, C a D je dokonca päťkrát vyšší ako v kravskom mlieku.

Viac sa dočítate v príspevku Ing. Karola Heriana, CSc. – v odbornom týždenníku Roľnícke noviny.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down