26.01.2024 | 11:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Prepojenie teórie a praxe je podmienkou rozvoja aj v potravinárstve

Napriek výraznému pokroku vo vede a technike za posledné roky, došlo u nás k výraznému poklesu poľnohospodárskej a potravinárskej výroby. Slovensko sa stalo nesebestačné vo výrobe vlastných potravín.

Jednou z podstatných príčin takéhoto stavu je aj to, že nemáme v praxi dostatok odborných kádrov, ktoré by boli dostatočne fundované a dokázali by riadiť a zveľaďovať našu poľnohospodársku a potravinársku výrobu. Aj keď sa vybudujú moderné závody na spracovanie mlieka, nemáme dostatok mladých, odborne zručných a zainteresovaných ľudí, ktorí by v nich chceli pracovať. Aj keď niektorí absolventi odborných škôl prídu na mliekarenský závod, mnohí zakrátko odchádzajú, lebo nie sú dostatočne pripravení pre potreby praxe.

Pri riešení takýchto problémov sa vždy treba poučiť z minulosti a z dobrých skúseností našich susedov. Na území Slovenska boli už v 19. storočí viaceré tzv. roľnícke školy, ako napr. v Oravskom Podzámku.  Po roku 1918, za prvej Československej republiky došlo k reorganizácii poľnohospodárskeho školstva, ktoré prešlo pod Ministerstvo poľnohospodárstva...

Viac sa dočítate v príspevku Ing. Karola Heriana, CSc. v odbornom týždenníku Roľnícke noviny.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down