Skladovanie zrnín je náročný, no nevyhnutný proces. Skladovaním zrnín sa vytvárajú predpoklady pre ich postupné uvádzanie do obehu, resp. na spracovanie, alebo sa vytvárajú predpoklady pre ich lepšie finančné zhodnotenie (časová cena zrnín). Skladovaním nesmú byť menené kvalitatívne parametre zrnín, a preto všetky druhy skladov musia umožňovať takú manipuláciu zrnín a také technické vybavenie, aby sme so zrnom dokázali zaobchádzať tak, že nevzniknú kvalitatívne a ani kvantitatívne straty, resp. aby boli minimalizované na najnižšiu mieru. Pri vhodnom skladovaní sa môžu zlepšiť určité technologické vlastnosti zrnín.
Zrniny obecne predstavujú živý organizmus, pri ktorom nutnou podmienkou jeho existencie je neustála látková výmena. Charakter a intenzita fyziologických procesov, ktoré nastávajú v tomto materiáli v priebehu skladovania, závisí od zložiek, z ktorých sa obilná hmota skladá a od parametrov okolitého prostredia. Skladovaniu predchádza čistenie a často i sušenie, ktoré sa považuje za súčasť výrobného postupu pri produktoch, akými sú kukurica na zrno, slnečnica, repka a ďalšie olejniny. Sušenie sa považuje za zásadné poistné opatrenie pre prípad zberu za nepriaznivých vlhkostných podmienok. Zrno je živý materiál, ktorý po uložení do skladu dýcha a čaká na vhodné podmienky, aby sa prebralo k životu, teda začalo klíčiť. Čím je zrno vlhkejšie a teplejšie, tým skôr začína klíčiť, a tým rýchlejšie sa vytvárajú aj predpoklady pre vznik plesní a šírenie živočíšnych škodcov.
Viac v RN č. 51
doc. Ing. IVAN VITÁZEK, CSc.
Slovenská poľnohospodárska univerzita, Nitra