V súvislosti s plánovanými opatreniami počas avizovaného lockdownu by sa pri príprave vykonávacích vyhlášok malo myslieť na špecializované potravinárske predajne. Uviedla to Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (PKS).
"Na základe skúseností z prvej vlny pandémie sme mali veľké problémy pri otvorených špecializovaných predajniach. Popri pekárňach, mäsiarstvach a podnikových predajniach je potrebné myslieť na to, že aj cukrárne pri pultovom predaji, pivotéky a vinotéky predávajú potraviny, a preto by mali zostať pre spotrebiteľov otvorené," spresnila Venhartová.
Zdôraznila, že v rámci prijímaných opatrení je potrebné zohľadniť aj obmedzenie otváracích hodín počas sviatkov, a preto PKS navrhuje, aby sa na špecializované predajne nevzťahovali povinnosti vyhradenia hodín pre seniorov. Počet zákazníkov v predajniach je totiž obmedzený a podľa názoru PKS bude dostačujúce, pokiaľ budú mať zákazníci v dôchodkovom veku prednosť pri vstupe do predajne.
Potravinári sú zároveň toho názoru, že v rámci predajní predávajúcich potraviny by mal byť umožnený predaj aj nepotravinového tovaru. "V otázke možnosti predaja nepotravinového tovaru v maloobchodných predajniach predávajúcich potraviny sa zhodujeme s názormi Zväzu obchodu Slovenskej republiky a Slovenskej aliancie moderného obchodu," dodala Venhartová.
(tasr)