19.04.2024 | 12:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Prínos prepojenia odborných škôl s praxou

Za posledné roky sme na Slovensku zaznamenali neustály pokles v rozvoji poľnohospodárstva, a to zvlášť v živočíšnej výrobe a následne i samotného potravinárstva.

Neustále sa znižujú počty hospodárskych zvierat, stále sú nedoriešené vlastnícke vzťahy poľnohospodárskej pôdy, znižuje sa vlastná potravinárska výroba a stále viac potravín sa dováža zo zahraničia. Slovensko sa stalo nesebestačné vo výrobe základných potravín. Pritom celosvetový trend a strategický cieľ každého vyspelého štátu je zabezpečiť čo najväčšiu potravinovú sebestačnosť. U nás sme predsa sme boli do roku 1990 sebestační vo výrobe základných potravín. Na súčasné problémy i na naliehavé problémy viackrát v minulosti upozorňovali nadriadené orgány i náš Vidiecky parlament.
Jednou dôležitou príčinou výrazného poklesu výroby vlastných potravín je aj nedostatok mladých vzdelaných a zanietených pracovníkov, ochotných pracovať v pôdohospodárskom rezorte. Mnohí výrobcovia potravín a zvlášť chovatelia hospodárskych zvierat zanikli aj pre nedostatok mladých pracovníkov. Mladí ľudia už prevažne stratili vzťah k pôde (čo treba pestovať už od základných škôl), mladí radšej idú pracovať do zahraničia, lebo tam sú lepšie platení, a doposiaľ sa práca v agrosektore dostatočne nedocenila.

Viac sa dočítate v príspevku Ing. Karola Heriana, CSc. v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 17.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down