V chove ošípaných predstavuje najväčšiu hrozbu najmä africký mor ošípaných (AMO), ktorý už potrápil chovateľov vo viacerých európskych a ázijských krajinách. Produkciu domáceho bravčového mäsa môžu z dlhodobého hľadiska ochrániť investície do ochrany pred chorobami a účinná regulácia populácie diviakov.
Epidémia AMO v Číne viedla k dramatického poklesu produkcie a stojí aj za aktuálnym zvyšovaním cien bravčového mäsa. Zo strany ázijských krajín dochádza totiž ku skupovaniu zásob bravčového mäsa aj z členských štátov Európskej únie, pričom so zvýšeným dopytom narastá aj jeho cena.
Najväčšia slovenská spoločnosť na chov ošípaných Dan-Slovakia Agrar, a.s. (DSA), však podľa slov svojho šéfa, nechce túto situáciu zneužívať. „Našim prioritným záujmom stále ostáva predať čo najviac mäsa na slovenskom trhu. Vyvážame iba to, čo sa nám na miestom trhu nepodarí umiestniť, a to najmä do Maďarska, vzhľadom na jeho geografickú blízkosť,“ uviedol predseda predstavenstva DSA Mogens Hansen.
Najbezpečnejším riešením pre slovenských spotrebiteľov je podľa neho dohliadnuť na to, že mäso, ktoré kupujú, pochádza zo zvierat, ktoré sa narodili a vyrastali na Slovensku. Toto mäso je totiž produkované na farmách, ktoré podliehajú slovenskej legislatíve a prísnej veterinárnej kontrole. To je pre spotrebiteľov tá najlepšia ochrana pred mäsom z chorých zvierat alebo mäsom s obsahom antibiotík.
„Nanešťastie, Slovensko výrazne zaostáva v sebestačnosti produkcie bravčového mäsa. Podľa údajov Štatistického úradu SR, chov ošípaných klesol z 1,15 milióna kusov v roku 2004, na 615 tisíc v roku 2017, teda takmer o polovicu. Štát by mal v záujme zníženia dovozu rozvinúť podmienky na zvýšenie produkčných a spracovateľských kapacít tak pre veľkochovateľov, ako aj pre malých lokálnych farmárov,“ myslí si Mogens Hansen.
Celý článok je uverejnený v Týždenníku Roľnícke noviny č. 30.