24.02.2025 | 10:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Reorganizácia chovu ošípaných v Európskej únii

Najväčší podiel na európskej produkcii bravčového mäsa majú Dánsko, Holandsko, Francúzsko, Nemecko a Španielsko. V týchto piatich kľúčových krajinách vyprodukujú približne 68 % bravčového mäsa vyrobeného v Európskej únii. V roku 2023 vývozná kapacita bravčového mäsa vo väčšine členských krajín EÚ poklesla a predpokladá sa, že v budúcich rokoch dôjde k ďalšiemu zníženiu.

Dánsko

Dánsko je relatívne malá krajina s populáciou 5,8 mil. obyvateľov, ktorá ročne vyprodukuje viac než dve ošípané na obyvateľa (13,2 mil. ošípaných porazených v roku 2021). Populácia ošípaných bola v Dánsku dlho stabilná, ale v posledných rokoch neustále klesá (na 11,5 mil. v roku 2022 a ešte viac v roku 2023, kedy sa počet prasiat znížil o 20 %, pričom údaj je najnižší od roku 1998).
Väčšina dánskej produkcie bravčového mäsa je určená na export a má vážny dopad na životné prostredie a klímu. Okrem toho, aj keď sa 80 % dánskej poľnohospodárskej pôdy využíva na výrobu krmív, vyprodukované množstvo nie je dostatočné a v dôsledku toho je krmovinársky priemysel silne závislý od dovážaných plodín, najmä od sóje. Vysoká hustota obyvateľov a ošípaných (tab.1) spolu s vysokými nákladmi na produkciu (práca, energia, infraštruktúra a prísna legislatíva) sťažujú budúci rast produkcie bravčového mäsa.

Počet fariem v roku 1990 sa znížil z 27 300, na menej než 2 400 v roku 2022. Keďže inflácia stále viac sťažuje pokrytie nákladov na produkciu bravčového mäsa, mnoho fariem zaniklo. Všetky tieto faktory spolu s politickými otrasmi viedli k výraznému zníženiu počtu jatočných ošípaných, čo si vyžiadalo uzavretie niektorých bitúnkov a znížilo množstvo dostupného bravčového mäsa v krajine.
Na druhej strane, Dánsko má celosvetovo vynikajúci imidž v chove ošípaných, čo uľahčuje vývoz prasiatok (napr. do Nemecka a Poľska), chovných prasníc (prasnice Danbred dokážu odchovať vyše 41 prasiatok na prasnicu za rok) a bravčového mäsa do celého sveta. Okrem toho je dánsky chov ošípaných už dlho považovaný za lídra v oblasti sanitárnych postupov so zodpovedajúcimi programami na kontrolu kľúčových chorôb (napr. afrického moru ošípaných, PRRS a salmonelózy), ako aj v postupoch týkajúcich sa dobrých životných podmienok zvierat a otázok životného prostredia.

Holandsko

Holandsko je dlhú dobu lídrom v chove ošípaných a vývozu bravčového mäsa, pričom hlavnými kupujúcimi sú Španielsko, Nemecko, Poľsko a Rumunsko.

Viac sa dočítate v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 11.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down