15.10.2021 | 10:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Signalizačná správa: Alternáriová škvrnitosť papriky

Pestovateľov papriky ročnej mohla aj tento rok potrápiť alternáriová škvrnitosť papriky (Alternaria capsici-annui), ktorá sa vyskytuje vo všetkých teplejších pestovateľských oblastiach tohto hostiteľa. Jej prvý výskyt v podmienkach strednej Európy je známy už od roku 1932, kedy sa vyskytla v Rumunsku.

Patogén spôsobuje hospodársku škodlivosť hlavne na plodoch papriky, na ktorých sa objavujú nepravidelné, neostro ohraničené škvrny sivej, sivohnedej až sivočiernej farby. Škvrny sa neskôr pokrývajú sadzovitým povlakom. Za primárny zdroj infekcie možno považovať pôdu, v ktorej patogén prezimuje vo forme nerozložených zvyškov infikovaných častí rastlín.
Ďalším zdrojom nákazy môže byť tiež infikované osivo. Konídie sú v prostredí rozširované pomocou vetra. Pre rozvoj infekcie sú potrebné vhodné podmienky, ako vysoká relatívna vlhkosť vzduchu a teplota nad 25 ⁰C. K infekcii dochádza po častých zrážkach alebo pri hmlistom počasí. V takýchto podmienkach môžeme symptómy spozorovať už po troch dňoch od infekcie.

Keďže je alternáriová škvrnitosť papriky prenosná aj osivom, základným spôsobom ochrany je zakúpenie a siatie výlučne zdravého osiva. Rovnako dôležité je aj odstránenie rastlinných zvyškov po zbere úrody, keďže z nich by mohla pochádzať infekcia. Dôležité je aj dodržiavanie správneho osevného postupu, a teda vyhýbať sa pestovaniu papriky na tej istej ploche aspoň po dobu troch rokov.
Na ochrana pred alternáriovou škvrnitosťou papriky v podmienkach Slovenska možno použiť prípravok Serenade Aso (účinná látka Bacillus subtilis). Ošetruje sa preventívne, najneskôr pri prvom zistení choroby. Paprika sa ošetruje od rastovej fázy začiatku rastu bočných výhonov do rastovej fázy plnej zrelosti, maximálne šesťkrát za vegetáciu s odstupom medzi ošetreniami 5 - 14 dní v závislosti od infekčného tlaku choroby. Uvedený prípravok však nie je dostupný v malospotrebiteľskom balení.

Ing. IVANA BUGRIOVÁ, ÚKSÚP - Odbor ochrany rastlín

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down