Kukurica je významná kŕmna plodina, ktorá je označovaná za „kráľovnú“ sacharidových krmív, pretože sa vyznačuje vysokou produkciou hmoty a sušiny (12 - 18 t/ha), vysokým výnosom energie z jedného hektára plochy, ľahkou silážovateľnosťou a dobre zvládnutou výkonnou zberovou technikou.
Podľa prameňov ČSÚ sa 70 % plôch pestovanej kukurice využíva na prípravu siláží a zvyšok na zber zrna. Podľa publikovaných výsledkov spoločnosti KWS Osiva, s. r. o., sa v rokoch 2021 - 2022 pohybovali priemerné výnosy zelenej hmoty kukurice na úrovni 52,63 t pri priemernom obsahu sušiny 35,88 %. Pri priemernom výnose suchej hmoty 18,74 t/ha a pri koncentrácii energie 6,4 MJ NEL v 1 kg sušiny možno získať z 1 ha plochy celkom 120 192 MJ NEL; pri koncentrácii 6,5 MJ NEL v 1 kg sušiny až 122 070 MJ NEL z každého hektára plochy.
Kukurica ako kŕmna plodina nachádza všestranné uplatnenie ako v chove hovädzieho dobytka (siláže z celej rastliny, silážované zrno), tak i v chove neprežúvavých zvierat (kukuričné zrno). Kukurica patrí právom k perspektívnym kŕmnym plodinám. S prihliadnutím na genetické pokroky možno v blízkej dobe očakávať odrody, ktoré sa budú vyznačovať lepšími parametrami z hľadiska väčšej rezistencie k chorobám, vyššími výnosmi sušiny z 1 ha plochy, väčším výnosom zrna a suchej hmoty. Z nutričného hľadiska sa očakáva, že dôjde k zlepšeniu stráviteľnosti NDF zvyšku rastliny, vo vyššej koncentrácii netto energie laktácie, aby boli predpoklady k príprave vysokoenergetických siláží.
Predmetom sústavného záujmu šľachtiteľov sú odrody „stay green“ nielen z pohľadu stráviteľnosti rastliny, ale tiež zdravotného stavu rastlín. Veľká pozornosť je venovaná problematike odolnosti na stresy biotickými či abiotickými faktormi. Kvalitná kukuričná siláž sa vyznačuje radom významných nutričných a dietetických predností, ktoré sú plne uplatniteľné v systéme výživy a kŕmenia dobytka, najmä dojníc. Kukuricu je možné potenciálne považovať za jednu z najdôležitejších plodín nielen vo výžive hospodárskych zvierat, ale i z pohľadu produkcie bioetanolu. Hoci je pestovanie i zber kukurice za účelom výroby konzervovaného krmiva dobre prepracované, napriek tomu sa možno v mnohých podnikoch stretávať s rôzne veľkými nedostatkami a závažnými problémami pri príprave, ale i v úrovni skladovania.
Viac sa dočítate v príspevku prof. MVDr. Ing. PETRA DOLEŽALA, CSc., Mendelova univerzita v Brně - v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 29.