Slováci vedia o rizikách spojených s pesticídmi, nie všetci sa nad nimi však zamýšľajú pri nákupoch. Chemické ošetrenie ovocia a zeleniny prekáža 56 % Slovákov, pričom rizík si je vedomých vyše 80 % respondentov. Ak by však boli slovenské bio výrobky dostupné a cenovo prijateľné, väčšina ľudí by im dalo prednosť pred chemicky ošetrovanými. Vyplýva to z októbrového telefonického prieskumu agentúry Polis pre Greenpeace Slovensko na vzorke 912 respondentov.
"Výsledky prieskumu podľa nás dokazujú, že ľuďom záleží na kvalite potravín, ktoré kupujú. Až 79 % opýtaných potvrdilo, že by mali záujem o ekologicky dopestované výrobky, keby boli dostupnejšie a cenovo prijateľné. Respondenti uprednostňujú bio výrobky, ale s ohľadom na cenu. Podľa nás by mali obchodné reťazce zvážiť túto požiadavku a ponúkať viac slovenských bio výrobkov," zhodnotila Katarína Nikodemová z Greenpeace Slovensko.
Z prieskumu takisto vyplynul jasný postoj k potravinovej sebestačnosti Slovenska s ohľadom na životné prostredie. Sebestačnosť krajiny a farmárčenie spôsobom šetrným k životnému prostrediu považovalo v prieskume za dôležité až 96 % Slovákov. "Myslíme si, že je to jasný signál aj pre smerovanie našej pôdohospodárskej politiky. Ministerstvo by malo zvážiť väčšiu politickú aj finančnú podporu pre ekologických farmárov," dodala Nikodemová.
TASR informácie poskytla hovorkyňa Greenpeace Slovensko Miroslava Ábelová.
(tasr)