Farma Babindol získala od Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Značku kvality SK Gold. Vo svojej žiadosti sa pestovateľ zaviazal k dodržiavaniu viacerých nadštandardných parametrov súvisiacich s pestovaním a zberom plodov.
Cherry paradajky budú v babindolských skleníkoch pestované v organickom kokosovom substráte a pri ich pestovaní sa bude stále používať najvyšší stupeň biologickej ochrany. „Ten takmer v plnej miere nahrádza chemické ošetrovanie porastov. Proti škodcom nasadíme užitočný hmyz, ktorý je ich prirodzeným predátorom. Na liečbu chorôb rastlín, tam, kde sa to dá, využijeme výťažky z rastlinných olejov. Mikrobiologická a chemická kontrola nezávadnosti paradajok bude pravidelne kontrolovaná rozbormi v akreditovaných laboratóriách,“ informovala konateľka farmy Jana Gnojčáková.
Tohtoročná paradajková sezóna sa v najväčšom slovenskom skleníku so zimnou produkciou paradajok začala v októbri minulého roka. Farma pestuje od roku 2014 na ploche 2,4 hektára od októbra do júla nasledujúceho roku cherry paradajky odrôd Tramezzino a McDreamy. Ich opeľovanie počas celej zimy zabezpečuje 20-tisícová populácia čmeliakov. Sezónna produkcia babindolského skleníka sa pohybuje od 500 do 600 ton rajčín. Paradajky sa v skleníku oberajú v plnej zrelosti, pretože celá produkcia smeruje na slovenský a český trh.
"Pre porovnanie, paradajky zo severnej Afriky sa oberajú zhruba pri 70-percentnej zrelosti, španielske či holandské paradajky pri 80-percentnej zrelosti. Následne dozrievajú v kamióne, keďže ich na slovenský stôl čaká ešte päť až sedem dní cesty,“ skonštatovala Gnojčáková.
(tasr)