Brojlery - kurčatá chované na mäso, sú najpočetnejšie hospodárske zvieratá.
Výživové hodnoty, dietetické vlastnosti a v neposlednom rade aj prijateľná cena spôsobili, že kuracie mäso už nie je na Slovensku sviatočnou záležitosťou, ale pravidelným obedom v rôznych úpravách v domácnostiach a najčastejšou ponukou na jedálnych lístkoch v stravovacích zariadeniach.
Aby spotrebiteľ dostával len kvalitné mäso z brojlerových kurčiat, slovenskí veľkochovatelia dbajú na všetky okolnosti, ktoré na to vplývajú. A tak popri tradičných kurčatách s vysokým kvalitatívnym štandardom si môže zákazník vybrať aj z ponuky prémiového kuracieho mäsa. Do tejto kategórie patria kurčatá chované v systéme welfare, teda v lepších životných podmienkach kurčiat.
„Dobrý welfare tvoria tri základné zložky - fyzická a psychická pohoda zvierat a prirodzený spôsob života,“ hovorí Gabriel Bíro, riaditeľ Podniku živočíšnej výroby, a. s., Žabokreky nad Nitrou, kde majú tento chov rozšírený.
„Obvyklý čas výkrmu z tzv. štandardných chovov, ktorý trvá 30 až 35 dní, sme predĺžili na 40 dní. Na podstielke sa hemží menej kureniec, čo sa prejavilo aj na úhyne, ktorý klesol z niekdajších 5 až 10 percent, na 1,5 až 2 percentá. Zvýšenie pohody vo výkrmových halách odbúralo stres chovanej hydiny, čo sa prejavilo aj vo vyššej kvalite mäsa,“ povedal Gabriel Bíro.
Hydinové mäso z kurčiat chovaných na Slovensku v systéme welfare obsahuje zdraviu prospešné vitamíny a živiny, je vyzretejšie s lepšou štruktúrou a kvalitou svaloviny, po tepelnej úprave je kvalitnejšie ako štandardné hydinové mäso, po upečení má lepšiu a výraznejšiu chuť a vôňu, je šťavnatejšie, krehkejšie a jemnejšie. Väčšina slovenských spotrebiteľov, teda viac ako 80 percent našincov, však pri nákupe hľadí predovšetkým na cenu, a tak si kupujú kurčatá, ktoré pochádzajú z rýchlovýkrmu. Len necelá jedna pätina ľudí je ochotná priplatiť si za prémiové kurčatá.
Viac sa dočítate v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 23.