25.11.2025 | 07:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Spoznali sme tohtoročných víťazov Hovorme o jedle

Najaktívnejšími základnými školami na Slovensku v súťažno-vzdelávacom projekte HOVORME O JEDLE sa stala Spojená škola v Spišskom Štiavniku a ZŠ na Ulici Vajanského v Lučenci.

Počas slávnostného vyhlásenia výsledkov už 13. ročníka, ktorý aj v tomto roku organizovala Slovenská poľnohospodárska
a potravinárska komora (SPPK) a Centrum rozvoja znalostí o potravinách, spoznala verejnosť aj ďalších
víťazov.
Do 13. ročníka súťažno-vzdelávacieho projektu HOVORME O JEDLE sa v tomto roku zapojilo 443
základných škôl vrátane špeciálnych základných škôl. Jeho cieľom je vzdelávať mladých spotrebiteľov,
žiakov základných škôl, o význame slovenských potravín pre ľudský organizmus, životné prostredie
a hospodárstvo krajiny.
„Keď sa povie ,jedlo´, mnohé deti si predstavia niečo chutné a voňavé alebo aspoň niečo, čo im rýchlo
stlmí hlad počas vyučovania. Na to, aby sme z jedla vyťažili v našich životoch maximum, to však nestačí.
Práve preto si musíme neustále pripomínať, že za každým sústom sa skrýva oveľa viac: práca ľudí, ktorých
ani nepoznáme, sila prírody, ktorú musíme chrániť, a rozhodnutia, ktoré robíme každý deň – či si
vezmeme niečo zdravé, lokálne alebo vymeníme nezdravé pochutiny napríklad za šťavnaté jablko alebo
celozrnných chlebík,“ uviedol počas slávnostného vyhodnotenia projektu predseda Slovenskej
poľnohospodárskej a potravinárskej komory Andrej Gajdoš.
Kde potravina vzniká? Ako súvisí príjem energie s jej výdajom? Ako správne a bezpečne skladovať
potraviny? Aj to boli otázky, na ktoré sa žiaci snažili získať odpovede. Spolu s učiteľmi na vyučovaní alebo
doma v rodinách diskutovali o úlohe potravín v našich životoch. Pritom súťažili v štyroch kategóriách:

  • súťažno-vzdelávacia aktivita Hovorme o jedle – interaktívne projekty o potravinách vytvorili žiaci
    v 246 ZŠ /vyhlásené denné témy kopírovali potravinovú pyramídu/
  • výtvarná súťaž Chutné maľovanie – maľby a kresby rôznou technikou vytvorili žiaci v 384 ZŠ
  • literárna súťaž Pristupujem k stravovaniu zodpovedne – eseje, úvahy či básne napísali žiaci v 153
  • fotografická súťaž Očami gurmána – fotografie potravín vytvorili žiaci v 158 ZŠ
    Počas slávnostného vyhodnotenia výsledkov 13. ročníka súťaže spoznala verejnosť najlepšie práce a ich
    autorov v spomínaných štyroch súťažných kategóriách. Obe najaktívnejšie základné školy - Spojená škola
    v Spišskom Štiavniku a ZŠ na Ulici Vajanského v Lučenci - boli práve tie, ktorých žiaci sa zapojili do
    najväčšieho počtu súťažných aktivít.
    „Vzdelávanie mladých ľudí o potravinách je beh na dlhé trate. Počas 13-tich rokov trvania projektu
    HOVORME O JEDLE sa s potravinami bližšie zoznámili už desiatky tisíc žiakov, pričom z mnohých z nich sú
    dnes už dospelí ľudia. Cieľom je, aby vnímali, čo nakupujú a v obchodoch sa rozhodovali nielen podľa
    ceny, ale aj podľa poznatkov, ktoré získali vďaka projektu HOVORME O JEDLE,“ dodal ústredný riaditeľ
    SPPK Jozef Artim.

Organizátori projektu – Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a Centrum rozvoja znalostí
o potravinách – ďakujú všetkým učiteľom za zapojenie sa do projektu a jeho realizáciu v základných
školách. Záštitu nad projektom HOVORME O JEDLE prevzalo aj v tomto roku Ministerstvo
pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.

Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Prehľad ochrany osobných údajov

Prehľad ochrany osobných údajov Tento web používa súbory cookie, aby sme vám mohli poskytnúť tú najlepšiu možnú používateľskú skúsenosť. Informácie o súboroch cookie sa ukladajú vo vašom prehliadači a plnia funkcie, ako je rozpoznanie vás, keď sa vrátite na našu webovú stránku, a pomáhajú nášmu tímu pochopiť, ktoré časti webu sú pre vás najzaujímavejšie a najužitočnejšie.