
Počas slávnostného vyhlásenia výsledkov už 13. ročníka, ktorý aj v tomto roku organizovala Slovenská poľnohospodárska
a potravinárska komora (SPPK) a Centrum rozvoja znalostí o potravinách, spoznala verejnosť aj ďalších
víťazov.
Do 13. ročníka súťažno-vzdelávacieho projektu HOVORME O JEDLE sa v tomto roku zapojilo 443
základných škôl vrátane špeciálnych základných škôl. Jeho cieľom je vzdelávať mladých spotrebiteľov,
žiakov základných škôl, o význame slovenských potravín pre ľudský organizmus, životné prostredie
a hospodárstvo krajiny.
„Keď sa povie ,jedlo´, mnohé deti si predstavia niečo chutné a voňavé alebo aspoň niečo, čo im rýchlo
stlmí hlad počas vyučovania. Na to, aby sme z jedla vyťažili v našich životoch maximum, to však nestačí.
Práve preto si musíme neustále pripomínať, že za každým sústom sa skrýva oveľa viac: práca ľudí, ktorých
ani nepoznáme, sila prírody, ktorú musíme chrániť, a rozhodnutia, ktoré robíme každý deň – či si
vezmeme niečo zdravé, lokálne alebo vymeníme nezdravé pochutiny napríklad za šťavnaté jablko alebo
celozrnných chlebík,“ uviedol počas slávnostného vyhodnotenia projektu predseda Slovenskej
poľnohospodárskej a potravinárskej komory Andrej Gajdoš.
Kde potravina vzniká? Ako súvisí príjem energie s jej výdajom? Ako správne a bezpečne skladovať
potraviny? Aj to boli otázky, na ktoré sa žiaci snažili získať odpovede. Spolu s učiteľmi na vyučovaní alebo
doma v rodinách diskutovali o úlohe potravín v našich životoch. Pritom súťažili v štyroch kategóriách:
Organizátori projektu – Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a Centrum rozvoja znalostí
o potravinách – ďakujú všetkým učiteľom za zapojenie sa do projektu a jeho realizáciu v základných
školách. Záštitu nad projektom HOVORME O JEDLE prevzalo aj v tomto roku Ministerstvo
pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK