03.01.2022 | 11:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Správne upravené kŕmne miesto maximalizuje príjem krmív a optimalizuje úžitkovosť dojníc

Optimálne upravené kŕmne miesto maximalizuje príjem krmiva, optimalizuje úžitkovosť a zároveň udržuje zdravie zvierat na vysokej úrovni.

Profesionálni chovatelia vedia, že najvyšší možný príjem krmiva je garantom spojenia zdravia zvierat a vysokej úžitkovosti. Aj najkvalitnejšie pripravená kŕmna dávka nemôže svoj potenciál naplno rozvinúť, ak nesprávne vytvorené kŕmne miesto brzdí kravy pri príjme potravy.
Pri celodennom chove v maštali, kravy pri žraní strávia 4 až 6 hodín denne. Krmivo prijímajú v časových intervaloch 10 až 14 hodín. To znamená, že návšteva kŕmneho stola trvá 20 až 30 minút. Bachor kráv je potom plný a zvieratá si hľadajú miesto na ležanie, kde prežúvajú. Denne prežúvajú 10 - 13 hodín, k čomu majú prispôsobený zložený žalúdok. Rozdrobené krmivo opúšťa bachor smerom do knihy, bachor sa vyprázdni, kravy vstávajú a opäť idú ku krmivu.
Kŕmne miesto je priestor pri žľabe. Vyhovovať musí aj pre najväčšie kravy v skupine, a to najmä vtedy, keď je dané kŕmnymi zábranami. Potreba pre kŕmne miesto sa časom teľnosti zvyšuje, čo je pochopiteľné, pretože rastom plodu sa im zväčšuje objem brucha.
Kravy strávia pri žraní priemerne 5 hodín denne a zožerú až 25 kg sušiny, čo môže predstavovať cca 75 kg krmiva. Nerušený, dostatočný príjem krmiva a primeraný čas žrania rozhoduje o úžitkovosti. Krmivo by malo byť ľahko dostupné všetkým zvieratám v čase, kedy pociťujú potrebu nasýtiť sa. Pri žraní musí mať zviera dostatočný priestor pre prirodzené postavenie. To znamená, že na kŕmnom mieste nesmie zvieraťu pri žraní nič prekážať.

Viac sa dočítate v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 1.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down