Spravodlivá odmena za prácu umožňuje myslieť na budúcnosť

Prednedávnom sme Vám priniesli článok o „spravodlivých rebeloch“ v Belgicku, ktorí založili odbytové družstvo pre produkty svojich členov s jediným cieľom -  zabezpečiť spravodlivú odmenu pre všetkých členov družstva.

Družstvo s názvom Faircoop sa zameriava na pridávanie hodnoty všetkým produktom svojich členov a predajom produktov do supermarketov pod súkromnou značkou Fairebel, ktorú vlastní farmárska komunita. Počas návštevy organizovanej Európskou komisiou mali poľnohospodárski novinári, členovia siete Agri Press z celej EÚ možnosť dozvedieť sa viac nielen o aktivitách a cieľoch tohto družstva (článok vyšiel v Roľníckych novinách č. 25/2024), ale stretnúť sa aj s farmármi, ktorí svoje produkty prostredníctvom tohto družstva speňažujú.

Pokračujú na farme po rodičoch

Thibault a Aurélie Desmedt hospodária na La ferme du Ponceau, ktorú prevzali po Auréliných rodičoch v roku 2014. Primárne sa venujú výrobe hovädzieho mäsa, chovu kurčiat vo voľnom výbehu a doplnkovej výrobe mlieka. Priamo na farme majú zriadený obchod, kde rodina predáva mäsové balíčky, maslo, jogurty, syry a ich špecialitu: domácu zmrzlinu. V roku 2020 sa Thibault so svojou produkciou mäsa pripojil k družstvu Faircoop, kde je zároveň vedúcim financií pre sektor mäsa pre provincie Valónske Brabantsko a Liège.

Modrí svalovci

V Belgicku je populárne a tradičné plemeno Belgické modré (v skratke nazývané BBB, keďže po francúzsky sa nazýva „Blanc-Bleu Belge“). Sú to „svalovci“ s vysokou jatočnou výťažnosťou (u čistokrvných jedincov dosahuje výťažnosť 67 – 75 %), najvyšším podielom mäsa 1. akosti zo všetkých mäsových plemien a naopak, s veľmi nízkym podielom tuku a kostí v jatočnom tele. Thibault a Aurélie chovajú 280 kráv tohto plemena na produkciu mäsa. Ročne porazia 120 kusov, z toho je 60 býkov vo veku 17-20 mesiacov. Z jedného zvieraťa získajú 550 – 600 kg mäsa. Celá produkcia sa predáva formou krátkych dodávateľských reťazcov - priamo na farme, cez miestne predajne v okruhu 7-8 km, alebo reštauráciám v regióne, časť z nej prostredníctvom družstva Faircoop. „Čím menej prostredníkov od výroby po zákazníka, tým lepšie. Bez tejto schémy by cena bola určite rozdielna“ hovorí Thibault a pokračuje: „Naši zákazníci zároveň vedia, že toto mäso obsahuje Omega 3 mastné kyseliny a je veľmi chutné. Tajomstvom je to, že naše býky predávame presne vo veku 17-20 mesiacov, pričom v posledných troch mesiacoch dostávajú ešte špeciálne krmivo bohaté na tuky a Omega 3 mastné kyseliny. Vtedy priberajú 2-3 kg denne. Náš dobytok starší ako 1 rok, vrátane dojníc, sa pasie vonku každoročne do 15. novembra a aj na zimné obdobie si krmivo pestujeme sami.“ V čase našej návštevy koncom mája však boli zvieratá stále vnútri v maštaliach. Táto jar bola taká mokrá, že ich na pasienky ešte nemohli pustiť, úplne by ich zničili: „Od februára neprestalo pršať,“ poznamenal Thibault.

Výroba, spracovanie, predaj, všetko len v rámci rodiny

Maximálnemu skráteniu cesty od výrobcu k zákazníkovi pomáha vlastný obchod. Okrem mäsa, vajíčok a mlieka od 65 dojníc plemena jersey a červeno aj čierno strakatých vyrábajú priamo na farme aj maslo, jogurty a zmrzlinu a pred sviatkami vianočné či veľkonočné pečivo. Celú prácu na farme, spracovanie a predaj produktov musia zvládať v rámci rodiny – Thibault, Aurélie, jej mama a sused, ktorý raz týždenne pomáha pri sejbe a postrekoch na poliach.

Bez zisku to nejde

Dodávky do okolitých predajní a supermarketov a vlastný obchod by na odbyt celej produkcie mäsa nestačil, preto väčšiu časť predáva prostredníctvom družstva Faircoop. „Ak predávam nákupcovi, výkupná cena je 6,80 eura za kilogram jatočného tela. Aby sme dostali spravodlivú odmenu, nemali by sme klesnúť pod 7,30 - 7,40 eur/kg. Členovia družstva dostávajú o 1 euro na kilogram viac, takže mám zabezpečené pokrytie všetkých nákladov aj mojej práce, plus malý zisk. Pri hmotnosti mladých býkov je hmotnosť jatočného tela okolo 500 kg (cca 700 kg živej váhy), kravy idú na porážku vo veku 5 rokov, s hmotnosťou okolo 1 000 kg, čo predstavuje v priemere 550-600 kg jatočného tela. Časom sa budeme uchádzať aj o financie z EÚ na modernizáciu maštale pre dojnice a modernizáciu dojárne, ktorá má 35 rokov,“ priblížil výhody členstva v družstve a plány do budúcnosti Thibault.

Článok vyšiel v RN č. 31

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down