Podmienky na prebaľovanie potravín dovezených na Slovensko sa od 1. apríla sprísnia. Každý prevádzkovateľ podniku, ktorý balí potraviny v súvislosti s ich výrobou, manipuláciou s nimi alebo ich umiestnením na trh okrem prvovýrobcu, bude povinný mať v pracovnoprávnom vzťahu alebo inom právnom vzťahu odborne spôsobilú osobu, ktorá má v oblasti potravinárstva alebo veterinárneho lekárstva vysokoškolské alebo stredoškolské vzdelanie, a absolvovala akreditovaný vzdelávací kurz alebo obdobný kurz v inom členskom štáte Európskej únie. Povinnosť sa nebude vzťahovať na prevádzkovateľov, ktorí sami spĺňajú požiadavku odbornej spôsobilosti.
"Sme veľmi radi, že k sprísneniu podmienok prichádza aj u takzvaných prebaľovačov vajec, hydiny dovážaných na Slovensko, ktorých je u nás vyše 300. Kontrola u nich je mimoriadne dôležitá, pretože oni vlastne dávajú tovarom inú kvalitu," reagoval pre TASR prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) Pavol Konštiak. Kvalita potravín, ich zloženie sa tvorí vo výrobe, pripomenul. "Výroba zodpovedá za bezpečnosť potravín, a to je aj prebaľovanie a balenie potravín. Obchod má za úlohu udržiavať kvalitu v určitom technologickom, chladiacom režime. Obchod nevytvára kvalitu potravín, len ju udržiava," zdôraznil prezident ZOCR. Dodal, že obchod len v minimálnom množstve balí, alebo prebaľuje tovar, a preto nepredpokladá, žeby obchodné reťazce na túto činnosť boli nútené prijímať ľudí s potrebnou špecializáciou. "Samozrejme, všetky podmienky zákona dodržíme," ubezpečil Konštiak.
(tasr)