Revitalizácia agropotravinárskych reťazcov vo vidieckych oblastiach prostredníctvom udržateľných inovácií je cieľom nového európskeho projektu, ktorý začala realizovať Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre.
Projekt financovaný EIT Food (Európsky inštitút pre inovácie a technológie) sa realizuje pod záštitou výskumníkov, antropológov a ekonómov z Turínskej univerzity v Taliansku v spolupráci s partnermi z poľnohospodárskeho sektora, Fakultou biotechnológie a potravinárstva a Výskumného centra AgroBioTech SPU v Nitre, informovala hovorkyňa univerzity Renáta Chosraviová.
Projekt je zameraný na obnovu starých (tradičných) plodín, ktoré by mohli byť základom pre nové, respektíve obnovené potravinárske výrobky s potenciálom stimulovať rozvoj miestneho priemyslu a znovu aktivovať hospodárske, kultúrne a územné dodávateľské reťazce a zvýšiť výnosy z produkcie. „Jeho ambíciou je vyškoliť poľnohospodárov, ktorí chcú naďalej žiť a pracovať vo vidieckych oblastiach, a to poskytnutím návodov na pestovanie plodín technologicky vyspelým a udržateľným spôsobom a súčasne experimentovať s novými obchodnými modelmi pomocou pokročilých podnikateľských nástrojov,“ skonštatovala Chosraviová.
Súčasťou projektu je aj profesionálny workshop určený študentom, poľnohospodárom a budúcim poľnohospodárom, podnikateľom a startupistom, ktorý bude vedený odborníkmi a profesionálmi z agropotravinárskeho sektora. Konať sa bude v Taliansku, Portugalsku, Grécku, Poľsku a na Slovensku. Workshop pomôže účastníkom rozvíjať zručnosti, techniky a know-how zamerané na revitalizáciu pestovania starých alebo takmer vymiznutých odrôd obilnín, liečivých rastlín a bylín.
(tasr)