Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora odštartovala ďalší ročník projektu Slovenské Vianoce. Spotrebitelia sa prostredníctvom neho dozvedia mnohé zaujímavé fakty o výrobe domácich potravín typických pre vianočné obdobie. Projektom chceme ukázať, že klasické Vianoce sa dajú vyčarovať aj výlučne so slovenských potravín.
Slávnostné štedrovečerné menu vôbec nemusí pozostávať z potravín dovezených cez pol zemegule.
Všetky chody vieme totiž pripraviť výlučne z tých slovenských.
„V čase klimatických zmien, potravinových škandálov a energetickej krízy, keď je obzvlášť dôležité
uvedomovať si hodnotu potraviny, je toto ideálne obdobie na to, aby sme ešte viac spotrebiteľom
vysvetlili, že hodnoty Vianoce sa skrývajú aj v domácich potravinách. Nakúpme na vianočný stôl radšej
menej potravín, ale kvalitných. A tie slovenské sú toho zárukou,“ uviedol predseda Slovenskej
poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.
Namiesto nezrelého ananásu jablko od slovenských pestovateľov. Kapor odchovaný bez antibiotík trvalo
udržateľným spôsobom v našich rybníkoch starých aj 500 rokov je skvelou voľbou pre hlavný
štedrovečerný chod. Neviete, aká odroda zemiakov je najlepšia do vianočného šalátu? Odpovede prinesú
domáci poľnohospodári, ktorí sa časťou pestovateľskej sezóny zameriavajú aj na produkciu potravín
určených na vianočný stôl. Namiesto zahraničného vína produkt od slovenských vinárov. Tí ponúkajú aj
pre tohtoročný Silvester obzvlášť zaujímavé šumivé sekty vhodné na polnočný prípitok.
Benefity slovenských potravín znásobí projekt Slovenských Vianoc aj prepojením s históriou. Známa
etnologička Katarína Nádaská pripomenie, prečo mali naši predkovia práve domáce potraviny
v obrovskej úcte a prečo si význam hospodárskych zvierat a pôdy ctili nadovšetko aj počas posledných
dní v roku.
Projekt Slovenské Vianoce nájdu spotrebitelia na sociálnej sieti SPPK:
www.facebook.com/slovenskesunajlepsie
https://www.facebook.com/sppk.sk
(SPPK)