Slovensko výrazne zaostáva v potravinovej sebestačnosti za okolitými krajinami. Uviedol to dnes v Bratislave predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milan Semančík po skončení medzinárodnej konferencie Potraviny a obchod 2016 / Food & Trade 2016, ktorú SPPK organizovala spolu s Európskym hospodárskym a sociálnym výborom.
Podľa neho je preto potrebné, aby sme urobili množstvo krokov. "Je potrebné vytvoriť podmienky pre to, aby poľnohospodárska prvovýroba mohla rásť a aby následne aj potravinársky priemysel mohol reagovať na potreby prvovýroby. K tomu potrebujeme, samozrejme, primerané správanie sa obchodu, aby nás postupne púšťal na pulty obchodných reťazcov, aby situácia nebola taká, ako ju poznáme teraz, keď na pultoch v SR máme 40-% podiel domácich potravín, kým naši susedia sú na tom výrazne lepšie," povedal.
Podiel domácich potravín na pultoch je napríklad v Maďarsku a ČR vyše 70-%, v Rakúsku vyše 85-% a v Poľsku dokonca viac ako 90-%. "Svoj sortiment dovozom susedia doslova len dopĺňajú produktmi, ktoré nevedia doma vyrobiť. K takejto situácii by sme sa chceli dostať aj my, cesta k tomu nebude ľahká, mali by sme ju však podstúpiť," podčiarkol predseda SPPK s tým, že túto snahu však ovplyvňuje veľa faktorov, nielen obchod.
Slovenský spotrebiteľ podľa jeho slov uprednostňuje pri potravinách aj cenový faktor. "Sú tu taktiež nevyvážené podmienky pre podnikanie medzi východnou a západnou časťou Európy. Je tiež potrebné, aby sme si spotrebiteľa získali na svoju stranu," dodal. Len takýmto spôsobom možno podľa neho otvárať cestu slovenským producentom pre väčšiu výrobu agrokomodít.
(tasr)