Vo výžive jahniat je materské mlieko prvé dva až tri týždne jediným a plnohodnotným zdrojom výživy, pretože sú v ňom zastúpené všetky živiny potrebné pre správny rast a vývoj mladého organizmu.
Obsahuje jednoduché bielkoviny, tuky, cukry, ale tiež minerálne látky, vitamíny, enzýmy a ochranné látky. Je ideálnym štartovacím krmivom pre narodené jahňatá a nie je potrebné ho dopĺňať inými krmivami. Ovčie mlieko je tiež vzácnym tovarom vhodným pre ľudskú výživu, preto je snahou jahňatami skrmovať iné typy krmív. Najmä chovatelia dojných plemien majú záujem o ich odstav čo najskôr.
Veľmi skorý odstav
Pred časom bol v zootechnickej praxi zaužívaný veľmi skorý odstav jahniat, ktorý sa robil hneď po mledzivovej výžive, často už na 5.deň. Odlúčenie jahňaťa od matky bolo sprevádzané srdcervúcim hlasovým prejavom obidvoch kategórií. Ustalo za deň, dva, ak zvieratá boli umiestnené osve a navzájom sa nevideli a nepočuli. V tom čase zväčša jahňatá neprijímali potravu a len postupne nabiehali na príjem náhrady materského mlieka, čo bola priemyselne vyrábaná mliečna zmes rozmiešaná v teplej vode. Podávala sa z nádoby cez cumeľ. Od chovateľa to vyžadovalo prácu navyše, dávku trpezlivosti, lebo nie každé mláďa bolo schopné akceptovať tento spôsob kŕmenia. Zvieratá strácali na hmotnosti, čo oslabovalo ich organizmus a v dôsledku toho bol zvýšený úhyn. V prostredí, v ktorom sa mliečna náhrada pripravovala, nie vždy spĺňala hygienické podmienky, bola kontaminovaná nežiaducimi baktériami, preto u jahniat boli časté zažívacie poruchy a aj napriek veterinárnej starostlivosti končili úhynom. K tomu sa pridali zvýšené nároky na ľudskú prácu, čo tiež bol dôvod, že tento typ odstavu sa v súčasnosti nepraktizuje.
Skorý odstav
Pri skorom odstave sa jahňatá odoberajú bahniciam na 35. až 40. deň, v niektorých prípadoch až na 50. - 60. deň. Od prvých dní návykového obdobia sú mláďatá uzatvárané na niekoľko hodín do tzv. škôlok, ktoré sú zriadené v priestore maštale. Vstup a výstup z nich reguluje chovateľ.
Viac sa dočítate v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 11.