11.04.2025 | 09:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Súčasné výzvy pre chov ošípaných v Ázii

Ošípané patria medzi najviac chované zvieratá na svete, pričom 74 percent sa ich chová v Ázii. Napriek tomu, že chov ošípaných v Ázii zaznamenal v minulosti veľký pokrok, stále čelí viacerým výzvam.

Od roku 2012 do roku 2018, porážka ošípaných v Ázii presiahla 850 miliónov kusov ročne a produkcia bravčového mäsa prevýšila 63 miliónov ton. Kvôli vypuknutiu a rozšíreniu afrického moru ošípaných (AMO) v roku 2018 však populácia ošípaných i produkcia bravčového mäsa v Ázii klesla. Od roku 2020 sa chov ošípaných v Ázii postupne zotavuje, pričom porážka zvierat a produkcia bravčového mäsa vzrástli v roku 2021 v porovnaní s rokom 2020 o 23 % (graf).

V závislosti od stravovacích návykov, zdrojov, náboženských a kultúrnych faktorov sú chovy ošípaných sústredené prevažne v Číne, vo Vietname, v Kórejskej republike, Japonsku, na Filipínach, v Thajsku a v Indonézii. Nie je prekvapením, že Čína je popredným chovateľom ošípaných v Ázii; chov v Číne tvorí 80 % z celkovej ázijskej populácie ošípaných a dosahuje vyše 85 %. Vietnam a Kórejská republika sú na druhom a treťom mieste po Číne, čo predstavuje 4 % a 2 % populácie ošípaných v Ázii.

Spotreba bravčového mäsa

Ázijská kultúra tradične preferuje konzumáciu bravčového mäsa pred iným červeným mäsom. V roku 2022 bola spotreba bravčového mäsa v Ázii asi 70,6 miliónov ton, čo činilo 63 % celosvetovej spotreby. Od roku 2013 do roku 2018 spotreba bravčového mäsa v Ázii trvalo prekračovala 70 miliónov ton, avšak v roku 2019 výrazne klesla v dôsledku dopadu AMO. V rokoch 2019 - 2020 došlo k výraznému nárastu dovozu bravčového mäsa, aby boli uspokojené požiadavky ázijských spotrebiteľov. Produkcia bravčového mäsa v Ázii je určená najmä pre domácu spotrebu, pričom vývoz je nižší než 1 milión ton ročne.

Čína je krajinou s najväčšou produkciou a spotrebou bravčového mäsa na svete. V roku 2022 bola produkcia bravčového mäsa v Číne asi 52 miliónov ton, čo predstavovalo 44 % celosvetovej produkcie. Čína však stále dovážala asi 3,5 milióna ton bravčového mäsa, aby uspokojila domáci dopyt. Päť hlavných zdrojov dovozu sú krajiny Španielsko, Brazília, Spojené štáty americké, Dánsko a Holandsko, ktoré v roku 2021 predstavovali 75 % celkového dovozu bravčového mäsa do Číny. Produkcia bravčového mäsa v Japonsku a Kórejskej republike sa stretla s významnými prekážkami, ako sú rastúce výrobné náklady, environmentálne obmedzenia a infekčné choroby. V dôsledku toho sa obe krajiny spoliehali na rastúci dovoz bravčového mäsa, aby uspokojili svoj dopyt. V roku 2022 predstavoval dovoz bravčového mäsa do Japonska 51 % a do Kórejskej republiky 33 % celkovej spotreby. V dôsledku rozšírenia AMO v Ázii klesla spotreba bravčového mäsa na osobu v Číne a na Filipínach, zatiaľ čo AMO mal menej negatívny dopad na spotrebu bravčového mäsa v Japonsku a v Kórejskej republike. Okrem toho, Kórejská republika, Vietnam a Čína majú najvyššiu spotrebu bravčového mäsa na osobu v Ázii.

Viac sa dočítate v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 16.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down