22.07.2015 | 07:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Supersvalnatá ošípaná. Na naše stoly však ešte nemieri

Takmer dvakrát viac mäsa na jedinom zvierati má dávať ošípaná s úpravou jediného génu ovplyvňujúceho tvorbu svalov. Autori tejto myšlienky dúfajú, že pôjde o prvé modifikované zviera schválené pre ľudskú konzumáciu.

Pokiaľ nemáte radi tučné bravčové mäso, mohla by to byť správa práve pre vás: vedci genetickou úpravou vytvorili prasa, ktoré má na tele zhruba dvakrát viac svalovej hmoty než bežné ošípané a samozrejme tiež podstatne menej tuku. Pri jeho vzniku stáli vedci z Číny a Južnej Kórey, teda krajín, kde je prístup ku genetickým technológiám iný ako u nás.
Takzvané „dvojito osvalené“ (terminus technicus) zviera má v tele zmenený jeden jediný gén. Ide o gén MSTN, podľa ktorého sa vytvára bielkovina myostatín, regulujúca i tvorbu svalov. Obvykle slúži ako brzda proti prehnanému svalovému rastu, ale u ošípaných sa vyskytuje upravený tak, že bielkovina v tejto úlohe nie je účinná. Zrejme i pre také prípady máme v bunkách pre istotu od každého génu po dve kópie - jedna „dobrá“ môže do značnej miery zaskočiť i za tu „zlú“. Ale u týchto zvierat sú „zlé“ obe kópie, a tak im svaly dorastajú do úplne absurdných rozmerov.
Supersvalnatá ošípaná však nie je žiadny biologický unikát. Rovnaká mutácia génu MSTN sa objavuje s rovnakým dôsledkom aj u iných zvierat.

Viac sa dozviete z ROĽNÍCKYCH NOVÍN č. 30.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down