Celoslovenská súťaž pre žiakov základných škôl (ZŠ) pod názvom Hovorme o jedle, ktorej aktivity sa budú konať od 10. do 16. októbra 2016, má za úlohu im čo najviac priblížiť slovenské potraviny. Uviedol to dnes pri spustení 4. ročníka projektu na ZŠ Tupolevova v Bratislave podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) pre potravinárstvo a obchod Dušan Janíček. Vyhodnotenie súťaže sa uskutoční v Bratislave v polovici novembra 2016.
"Cieľom týchto aktivít je to, aby sa žiaci čo najviac dozvedeli o slovenských potravinách, o tom, ako potraviny vznikajú, akým spôsobom sa konzumujú, aby ako budúci spotrebitelia vedeli čítať etikety, vedeli, čo sa v potravinách nachádza, aby vedeli rozlíšiť zdravé od nezdravých potravín a aby si vedeli prečítať pôvod potravín a vysledovať, kde potravina vznikla na základe označenia potravín," spresnil.
Podľa jeho slov sa SPPK veľmi kriticky pozerá na to, že spotreba potravín vyrobených na Slovensku je veľmi nízka. "Je to len do 40 %. V okolitých krajinách je tento podiel na úrovni od 70 % do 90 %. Týmto spôsobom chceme aj my, aby sa žiaci začali od základných škôl tejto problematike venovať a aby sme si vychovali spotrebiteľa, ktorý by bol patriot, pretože toto sa v značnej miere zanedbalo počas nášho vstupu do EÚ," dodal podpredseda SPPK.
Súťaž pre žiakov ZŠ s názvom Hovorme o jedle vyhlasuje SPPK a Centrum rozvoja znalostí o potravinách n. o., pri príležitosti Svetového dňa potravín. Do vybraných aktivít sa školy registrovali do 9. októbra. Podrobnosti o súťaži možno získať na internetovej stránke www.opotravinách.sk.
Žiaci a učitelia ZŠ môžu počas týždňa aktivít Hovorme o jedle navštíviť aj poľnohospodárske a potravinárske podniky a stredné odborné školy s potravinárskym zameraním a v rámci exkurzií si pozrieť, ako vyzerá chov zvierat, pestovanie rastlín či výroba potravín priamo v konkrétnych prevádzkach.
Týždeň Hovorme o jedle sa realizuje pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Odbornú garanciu prevzali Úrad verejného zdravotníctva SR, Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum – Výskumný ústav potravinársky, Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR a potravinárska samospráva - Slovenský mliekarenský zväz (SMZ), Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka (SZPM), Únia hydinárov Slovenska (ÚHS), Slovenský cukrovarnícky spolok a Únia potravinárov Slovenska (ÚPS).
Aktivity súťaže finančne podporili Mliečny fond, do ktorého prispievajú slovenskí prvovýrobcovia a spracovatelia mlieka, SMZ, SZPM, spoločnosť Ematech, s. r. o., Podielnické poľnohospodárske družstvo Rybany, Československá obchodná banka, a. s., MPRV SR. Recyklačný fond finančne podporil súťažno-vzdelávaciu aktivitu Recyklácia odpadov z obalov potravín – starým veciam nová šanca. Ceny do súťaží venovali Apimed, Pekáreň Drahovce, s. r. o., Poľnohospodárske výrobno-obchodné družstvo Madunice a Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora Trnava.
V predchádzajúcom ročníku sa celkovo do všetkých aktivít týždňa Hovorme o jedle zapojilo vyše 450 základných škôl. Odborná komisia, v ktorej pracovali zástupcovia organizátorov, odborných garantov, potravinárskych zväzov a združení a učitelia základných umeleckých škôl, hodnotila 623 súťažných príspevkov k jednotlivým vyhláseným denným témam súťažno-vzdelávacej aktivity Hovorme o jedle, 1698 výtvarných prác a 332 literárnych prác. Prihliadali na originalitu, nápaditosť a precíznosť spracovania.
(tasr)