Svetové ceny potravín klesli vo februári siedmy mesiac v rade, pričom dosiahli najnižšiu úroveň za posledné tri roky.
Uviedla to v piatok Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO). K zníženiu cien prispeli ceny obilnín, ktorých pokles dokázal vykompenzovať rast cien cukru a mäsa. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu tradingeconomics.
Index cien potravín, ktorý mapuje mesačné zmeny v cenách obilnín, olejnín, mliečnych výrobkov, mäsa a cukru, klesol vo februári na 117,3 bodu z nahor revidovanej hodnoty za január 118,2 bodu. Pôvodne FAO uvádzala za január index na úrovni 118 bodov. Februárová hodnota indexu je tak najnižšia od februára 2021.
Ceny obilnín klesli minulý mesiac medzimesačne o 5 % a v porovnaní s februárom minulého roka sú o 22,3 % nižšie. K poklesu prispeli očakávania vysokých úrod kukurice v krajinách Južnej Ameriky, ako aj ceny ponúkané Ukrajinou.
Ceny rastlinných olejov zaznamenali pokles o 1,3 % a oproti februáru 2023 sú nižšie o 11 %. Ceny palmového oleja síce mierne vzrástli, avšak ceny sójového, slnečnicového a repkového oleja zaznamenali pokles.
Naopak, ceny cukru vzrástli vo februári medzimesačne o 3,2 %. Reagovali tak na pretrvávajúce obavy z produkcie v Brazílii, ktorá je najväčším producentom cukru na svete. Navyše počíta sa s poklesom produkcie v Indii a Thajsku.
Zvýšili sa aj ceny mäsa a mliečnych produktov. Ceny mäsa vzrástli vo februári o 1,8 %, keď najvýraznejšie rástli ceny hydiny a hovädzieho mäsa. Ceny mliečnych výrobkov sa zvýšili o 1,1 % na 9-mesačné maximum, čo ovplyvnil najmä rast cien masla. Výrazne sa pod to podpísal zvýšený dopyt v Ázii a sezónny pokles produkcie mlieka v Oceánii.
(tasr)