Svetové ceny potravín v septembri vzrástli na najvyššiu úroveň od marca 2015. Prispelo k tomu najmä zdraženie cukru. Vyplýva to z najnovších údajov Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), ktoré dnes zverejnila agentúra Reuters.
Konkrétne, cenový index potravín FAO, ktorý sleduje zmeny cien v rámci potravinového koša zahŕňajúceho obilniny, olejniny, mäso, cukor a mliečne produkty, sa v septembri zvýšil medzimesačne o 2,9 % na 170,9 bodu. V medziročnom porovnaní vzrástla hodnota indexu o 10 %.
Okrem mierneho poklesu v júli sa cenový index potravín tento rok stabilne zvyšuje od januára, keď dosiahol sedemročné minimum.
Motorom septembrového rastu potravinového indexu bol najmä cukor. Príslušný čiastkový index cien cukru sa v septembri zvýšil medzimesačne o 6,7 %. Je za tým najmä nepriaznivé počasie v Brazílii, ktorá je najväčším svetovým producentom a exportérom cukru, uviedla FAO.
Z údajov FAO ďalej vyplýva, že aj cenové indexy mliečnych produktov, zeleniny a mäsa v septembri vzrástli, len index cien obilnín klesol.
Podľa FAO, keďže na septembrovom zvýšení cenového indexu potravín sa podieľal najmä cukor, ak jeho ceny prestanú stúpať, odrazí sa to aj na celkovom indexe a jeho rast sa viac-menej zastaví. Ale organizácia nečakáva, že dôjde k nejakému výraznému poklesu celkového indexu.
FAO zároveň zvýšila predpoveď úrody obilnín v sezóne 2016-2017 a očakáva, že stúpne medziročne o 1,5 % na 2,569 miliardy ton, pričom úroda pšenice sa zvýši len mierne na 742,4 milióna ton z vlaňajších 740,7 milióna ton.
(tasr)