29.09.2025 | 11:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Taníny: perspektívny doplnok vo výžive kráv

Taníny predstavujú skupinu prírodných polyfenolických zlúčenín s významnými účinkami vo výžive prežúvavcov.

V primeraných dávkach môžu pozitívne ovplyvňovať metabolizmus bielkovín, znižovať výskyt nadúvania, majú antiparazitický účinok a dokonca prispievať k znižovaniu emisií skleníkových plynov. Pri nadmernom príjme však pôsobia antinutrične, znižujú chutnosť krmiva a môžu vyvolať zdravotné komplikácie.
Využívanie sekundárnych metabolitov rastlín vo výžive hospodárskych zvierat je v súčasnosti predmetom intenzívneho výskumu. Taníny, bežne prítomné v kôre, listoch a plodoch mnohých rastlín, zohrávajú významnú úlohu pri obrane rastlín pred herbivormi a patogénmi. Ich schopnosť ovplyvniť bachorovú fermentáciu a využitie živín vyvoláva rastúci záujem o ich potenciálne zaradenie do kŕmnych dávok prežúvavcov, najmä dojníc, s cieľom zlepšiť produkčné parametre a znížiť environmentálnu záťaž.
Taníny sú polyfenolické zlúčeniny s viacerými hydroxylovými (-OH) skupinami v molekule. Delia sa na dve hlavné skupiny:

  1. Hydrolyzovateľné taníny
  • Odvodené od kyseliny galovej.
  • Rozkladajú sa v kyslom prostredí slezu.
  • Majú antioxidačné vlastnosti, avšak vyššiu toxicitu pri nadbytku.
  1. Kondenzované taníny (proantokyanidíny)
  • Flavonoidné oligoméry, ktoré sú odolné voči rozkladu v tráviacom trakte.
  • Vyznačujú sa trpkou chuťou a nižšou toxicitou v porovnaní s hydrolyzovateľnými formami.

V rastlinách plnia ochrannú funkciu a zároveň pôsobia ako antioxidanty a protizápalové látky.

Nutričné a fyziologické účinky

 

Taníny sa viažu na bielkoviny a vytvárajú nerozpustné komplexy, ktoré spomaľujú degradáciu dusíkatých látok (N-látok) v bachore. Tento mechanizmus umožňuje, aby väčšia časť N-látok prešla do tenkého čreva v neporušenom stave, čím sa zvyšuje využitie esenciálnych aminokyselín a efektivita metabolizmu dusíka. Pri nízkych koncentráciách v kŕmnej dávke (20 - 45 g kondenzovaných tanínov/kg sušiny) boli zaznamenané pozitívne účinky:

  • zvýšenie produkcie mlieka;
  • podpora bachorovej motility;
  • zníženie rizika nadúvania;
  • vyššia miera ovulácie;
  • antiparazitický účinok (napr. Haemonchus contortus, Ostertagia ostertagi);
  • zvýšenie hladín hormónov štítnej žľazy: krmivo obohatené o taníny zvyšuje hladiny hormónov T3 a T4 u dojníc pred pôrodom, čo môže podporiť metabolické zdravie;
  • vplyv na zloženie mlieka: taníny môžu ovplyvniť zloženie mastných kyselín v mlieku, čo môže mať dopad na jeho výživovú hodnotu;
  • taníny majú protizápalové účinky prostredníctvom inhibície aktivácie imunitných buniek a produkcie cytokínov, ako aj antioxidačné pôsobenie spojené s ochranou lipidových membrán pred peroxidáciou - oxidačný proces, pri ktorom dochádza k poškodeniu lipidov v bunkových membránach, najmä v dôsledku reakcie s voľnými radikálmi. Tento proces je súčasťou oxidačného stresu a môže viesť k poškodeniu buniek a dysfunkcii membrán.

Celý článok Ing. ZUZANY MLYNEKOVEJ, PhD. a Ing. ZUZANY FORMELOVEJ, PhD. z NPPC - VÚŽV Nitra - je uverejnený v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 40.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Prehľad ochrany osobných údajov

Prehľad ochrany osobných údajov Tento web používa súbory cookie, aby sme vám mohli poskytnúť tú najlepšiu možnú používateľskú skúsenosť. Informácie o súboroch cookie sa ukladajú vo vašom prehliadači a plnia funkcie, ako je rozpoznanie vás, keď sa vrátite na našu webovú stránku, a pomáhajú nášmu tímu pochopiť, ktoré časti webu sú pre vás najzaujímavejšie a najužitočnejšie.