Taníny predstavujú skupinu prírodných polyfenolických zlúčenín s významnými účinkami vo výžive prežúvavcov.
V primeraných dávkach môžu pozitívne ovplyvňovať metabolizmus bielkovín, znižovať výskyt nadúvania, majú antiparazitický účinok a dokonca prispievať k znižovaniu emisií skleníkových plynov. Pri nadmernom príjme však pôsobia antinutrične, znižujú chutnosť krmiva a môžu vyvolať zdravotné komplikácie.
Využívanie sekundárnych metabolitov rastlín vo výžive hospodárskych zvierat je v súčasnosti predmetom intenzívneho výskumu. Taníny, bežne prítomné v kôre, listoch a plodoch mnohých rastlín, zohrávajú významnú úlohu pri obrane rastlín pred herbivormi a patogénmi. Ich schopnosť ovplyvniť bachorovú fermentáciu a využitie živín vyvoláva rastúci záujem o ich potenciálne zaradenie do kŕmnych dávok prežúvavcov, najmä dojníc, s cieľom zlepšiť produkčné parametre a znížiť environmentálnu záťaž.
Taníny sú polyfenolické zlúčeniny s viacerými hydroxylovými (-OH) skupinami v molekule. Delia sa na dve hlavné skupiny:
V rastlinách plnia ochrannú funkciu a zároveň pôsobia ako antioxidanty a protizápalové látky.
Nutričné a fyziologické účinky
Taníny sa viažu na bielkoviny a vytvárajú nerozpustné komplexy, ktoré spomaľujú degradáciu dusíkatých látok (N-látok) v bachore. Tento mechanizmus umožňuje, aby väčšia časť N-látok prešla do tenkého čreva v neporušenom stave, čím sa zvyšuje využitie esenciálnych aminokyselín a efektivita metabolizmu dusíka. Pri nízkych koncentráciách v kŕmnej dávke (20 - 45 g kondenzovaných tanínov/kg sušiny) boli zaznamenané pozitívne účinky:
Celý článok Ing. ZUZANY MLYNEKOVEJ, PhD. a Ing. ZUZANY FORMELOVEJ, PhD. z NPPC - VÚŽV Nitra - je uverejnený v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 40.