21.11.2017 | 11:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Technika pre zakladanie porastov jarín

Ešte pred niekoľkými rokmi prevládali pri zakladaní porastov jarných plodín technológie vychádzajúce z klasického obrábania pôdy na jeseň s orbou a následnou jarnou predsejbovou prípravou vykonávanou v oddelených pracovných operáciách. S rozvojom moderných technológií obrábania pôdy, kde je jesenná orba často nahrádzaná kyprením na rôznu hĺbku a minimalizačných technológií jarnej prípravy pôdy, ktoré sú charakteristické predovšetkým združovaním niekoľkých pracovných operácií, došlo k zmene používaných technológií, ako aj strojov využívaných pri zakladaní porastov jarín.

Vďaka tomu nastala výrazná racionalizácia práce s priaznivým dopadom na hodinovú výkonnosť strojov a samozrejme aj na oblasť nákladov na jednotlivé pracovné operácie. Racionálne zakladanie porastov je teda využitie všetkých predností pôdoochranného a minimálneho systému obrábania pôdy spolu so zásadami precízneho poľnohospodárstva tak, aby bol založený plne produktívny porast. V podstate nejde o jednotlivé oddelené pracovné operácie, ale o ucelenú technológiu založenia porastu, ktorá rešpektuje tri dôležité hľadiská:

-            vytvorenie kvalitného osivového lôžka pre osivo,

-            využitie faktora času, teda dodržanie optimálneho termínu, a to ako z hľadiska plodiny, ako aj z hľadiska pôdnej zrelosti,

-            úsporu pohonných hmôt, pracovného času i priamych nákladov.

Praktici vedia, že správne osivové lôžko je tvorené dvoma pôdnymi vrstvami - spodnou uľahnutou, na ktorej má byť osivo uložené, a vrchnou kyprou vrstvou, ktorou má byť osivo zahrnuté.

Všeobecne sa hovorí „tvrdá postieľka a mäkká perinka“. Nové technológie zakladania porastov zaručujú znižovanie utuženia pôdy predovšetkým obmedzením počtu prejazdov po poli v jarnom období, kedy je pôda na utuženie veľmi citlivá.

 

Viac v RN č. 47

S použitím dostupných zdrojov spracoval:

doc. Ing. JOZEF ĎUĎÁK, CSc.

Slovenská poľnohospodárske univerzita, Nitra

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down