Aubrac je rustikálne mäsové plemeno, ktoré si našlo chovateľov po celom svete. Jeho história sa začala písať v 17. storočí na benediktínskom opátstve v oblasti Aubrac, v hornatej časti južného Francúzska. Od roku 2016 sa chová už aj na Slovensku.
Dobytok vo farbe pšenice s čiernymi fľakmi a rohmi v tvare „lýry“ tak možno vidieť aj u nás, ako sa pasie vo vlnitom teréne Krupinskej planiny. Prvým chovateľom plemena aubrac na Slovensku je spoločnosť Agro Ladzany s. r. o., Hontianske Nemce, v okrese Krupina.
„Začali sme nákupom 80 plemenných jalovíc a troch plemenných býkov aubrac z Francúzska, čím sme vytvorili základ čistokrvného chovu tohto plemena v obci Devičie. Prvá generácia ich potomkov sa narodila v roku 2017 a odvtedy produkujeme vlastné čistokrvné zvieratá a plemenné býky. V súčasnosti rastie šiesta generácia, takže aktuálne chováme vyše 500 kusov mäsového dobytka aubrac,“ uviedol Ing. Jaroslav Dóbi, riaditeľ tejto spoločnosti.
Jej zámerom je produkcia čistokrvných plemenných býkov a aj jalovíc. „Chceme produkovať kvalitné zvieratá pre slovenských chovateľov, ktorí si ich môžu zakúpiť a ušetriť tým drahú cestu do Francúzska. Všetko ohľadom ich chovu konzultujeme s odborníkmi. Genetika, ktorá u nás vzniká, je celkom rovnocenná s francúzskou. Farmári z „krajiny galského kohúta“ naše stáda chvália, dokonca prejavili záujem odkúpiť jedného nášho plemenného býka s tým, že by určite obstál aj na svetovej parížskej výstave,“ konštatoval Jaroslav Dóbi.
Ukážka z 15. Národnej výstavy hospodárskych zvierat v Nitre, kde sa majestátny býk BARON Z DEVIČIA plemena aubrac stal Šampiónom výstavy – viď sekcia VIDEÁ
Viac sa dočítate v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 37.