05.08.2015 | 10:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tepelná pohoda v objektoch pre ošípané

Úspešný chov ošípaných je spojený s dosiahnutím optimálnych podmienok maštaľného prostredia, bez ktorých nie je možné naplno využiť rastovú schopnosť ustajnených zvierat. Ošípané sa cítia najlepšie v prostredí, ktoré kladie najmenšie nároky na ich termoregulačný systém.

Všeobecne sa odporúča ošípané chovať pri teplote asi o 3 °C vyššej ako je dolná kritická teplota. Pri výkyvoch teploty nad hornú kritickú teplotu je ovplyvňovaný metabolizmus, čo má dopad na úžitkovosť a zdravotný stav ošípaných.
Pásmo tepelnej rovnováhy pre jednotlivé ošípané je 20 - 22 °C, pre skupinovo ustajnené ošípané je v rozmedzí 16 - 18 °C. Pri teplote nad 24 °C ošípané prijímajú menej krmiva, sú nepokojné a viac sa pohybujú.

Viac sa dozviete v Týždenníku ROĽNÍCKE NOVINY č. 32.

 

 

 

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down