Hlavnou vianočnou rybou slovenských spotrebiteľov je kapor. O jeho výbere rozhoduje nielen tradícia, ale aj cena.
Tohtoročné počasie rybárov poriadne potrápilo. Rok bol suchý, veľmi teplý a v rybníkoch bolo málo vody. Cena rýb na štedrovečerný stôl však ostala rovnaká ako vlani, prípadne sa len mierne zvýšila.
Napríklad na vyše 450-hektárovej ploche chovných rybníkov pri obci Iňačovce v okrese Michalovce museli znižovať kŕmne dávky a aj obsádky, aby sa ryby nepodusili. V stupavskom a vo vrútockom rybárstve majú kaprov dosť, ale v Períne na východnom Slovensku až takí spokojní nie sú. Hoci aj ďalšie rybárstva hlásia, že v ich vodách to bolo v tomto roku s kaprami slabšie, dopyt zákazníkov by vraj mali uspokojiť a aj ceny by mali ostať na minuloročnej úrovni. Ich definitívnu výšku však v mnohých prípadoch určujú až obchodné reťazce, ktoré ich predávajú.
Viac sa dozviete z ROĽNÍCKYCH NOVÍN č. 51.