Pri porovnávaní dlhodobého vývoja v polrokoch v odvetví prvovýroby mlieka na Slovensku za predchádzajúcich pätnásť rokov, vykazujú takmer všetky ukazovatele pokles. Výnimku tvorí len priemerná úžitkovosť na dojnicu, ktorá má od roku 2002 stúpajúci trend. Priemerná spotreba konzumného mlieka na obyvateľa sa znižuje, ale rastie spotreba prírodných syrov a kyslomliečnych výrobkov. Zvýšil sa vývoz tekutého mlieka, ale rastie dovoz spracovaných mliečnych výrobkov.
Prvovýroba
Za prvý polrok 2016 chovatelia dojníc v Slovenskej republike vyprodukovali 484,8 tis. ton surového kravského mlieka, čo v porovnaní s prvým polrokom 2002, keď nadojili 597,5 tis. ton, predstavuje zníženie o 18,9 %. Na základe údajov zo Štatistického úradu Slovenskej republiky (ŠÚ SR) môžeme konštatovať, že polročná produkcia surového kravského mlieka od roku 2010 neprevýšila úroveň 500 tis. ton. Predaj mlieka od prvovýrobcov za prvých šesť mesiacov minulého roka dosiahol 442,1 tis. ton, kým v roku 2002 prvovýrobcovia na Slovensku predali spracovateľom 515,4 tis. ton. Predaj mlieka z prvovýroby za 15-ročné obdobie klesol o 14,2 %. Priemerný počet dojníc k 30. júnu 2016 predstavoval 138,2 tis. ks, čo v porovnaní s koncom júna 2002 roku predstavuje pokles o 42,4 %. V prvom polroku 2004 bol ešte priemerný počet dojníc nad 200 tisícovou hranicou, ale už v nasledujúcom polroku klesol na 199,6 tis. ks a odvtedy sa počet dojníc neustále znižuje.
Jediným pozitívnym faktorom je zvyšovanie dojnosti. Za prvých šesť mesiacov roku 2002 dosiahla priemerná úžitkovosť 2 491,8 kg/dojnicu a v prvom polroku 2016 to bolo o 1 015 kg viac, čo predstavuje zvýšenie o 40,7 %. Dojnosť sa zlepšuje zásluhou genetických vlastností dojníc, aplikovaním kvalitnejších kŕmnych zmesí a moderných technológií chovu dojníc.
Viac sa dočítate v 6. čísle Roľníckych novín