Obchodné komory Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska počas prebiehajúceho slovenského predsedníctva V4 chcú demonštratívne poukázať na veľké rozdiely v kvalite výrobkov predávaných v rovnakých obchodných reťazcoch v krajinách Vyšehradskej štvorky (V4) a v ostatných štátoch Európskej únie (EÚ).
"Tento problém sa objavuje aj v potravinárskom priemysle a poukazujú naň predovšetkým rôzne spotrebiteľské organizácie. Tie pri rozboroch potravinárskych výrobkov od veľkých nadnárodných producentov, ktoré nakúpili vo viacerých krajinách, zistili, že ich zloženie nie je úplne totožné a že v tovaroch, určených pre trhy nových členských krajín EÚ, vrátane Slovenska, sa vo viacerých prípadoch objavuje viac lacnejších náhradiek na úkor kvalitnejších, ale drahších základných surovín," povedal pre TASR tlačový hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Stanislav Nemec.
Poznamenal však, že pokiaľ výrobcovia na rôznych trhoch predávajú výrobky s rovnakým názvom, ale rozdielnym zložením, európsku legislatívu neporušujú. "Európska komisia už v roku 2011 uviedla, že producenti nemajú povinnosť predávať ten istý produkt pod tou istou značkou vo všetkých krajinách EÚ. Ak dodržiavajú zásady správneho označovania a bezpečnosti, môžu sa ich výrobky v rôznych krajinách od seba líšiť. Takže firmy môžu dávať do svojich produktov rozdielne ingrediencie a predávať ich za rozdielne ceny," priblížil Nemec.
Únia má podľa neho nemalé podlžnosti voči spotrebiteľom. "V konečnom dôsledkom totiž pripúšťa ich diskrimináciu podľa toho, v ktorej krajine si potraviny nakupujú. A to je skutočnosť, ktorá ju viac destabilizuje ako upevňuje, pretože vyhovuje iba menšej skupine nadnárodných spoločností, ktoré z nej profitujú," domnieva sa Nemec.
Rozdiely sa zistili napríklad u nealkoholických nápojov, čokolády a cukroviniek, niektorých mäsových, mliečnych a iných potravinárskych výrobkov. Výrobcovia podľa neho tvrdia, že týmito praktikami vychádzajú v ústrety chutiam spotrebiteľov, ktoré sú v rôznych krajinách odlišné. SPPK s tým nesúhlasí.
"Sotva možno tvrdiť, že v niektorom štáte ľuďom chutia viac rôzne náhradky ako skutočné mäso, alebo iná kvalitná základná surovina. Problémom navyše je, že menej kvalitné výrobky sa niekedy predávajú za vyššie ceny ako ich ekvivalenty na západoeurópskom trhu," upozornil Nemec. SPPK sa preto domnieva, že podrobnejší rozbor by si zaslúžila aj cenová prax obchodných reťazcov podnikajúcich na území Slovenska.