14.03.2022 | 06:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Upozornenie: prvý výskyt zlatého žltnutia viniča

V priebehu minulého roka vykonávali rastlinolekárski inšpektori Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho (ÚKSÚP-u) monitoring zlatého žltnutia viniča (Grapevine flavescence dorée phytoplasma).

Výsledky odobratých vzoriek odhalili prvý výskyt tejto fytoplazmy aj na našom území, a to v okrese Nové Zámky. V dôsledku toho, že zlaté žltnutie viniča je karanténnym škodcom EÚ, ÚKSÚP nariadi dotknutému subjektu rastlinolekárske opatrenia, ktorých cieľom bude zabrániť ďalšiemu šíreniu ochorenia. V roku 2022 sa budú vykonávať intenzívne prieskumy zamerané na zistenie ďalších výskytov.

Ochorenie je v Európe známe už od roku 1949, kedy sa prvýkrát vyskytlo vo Francúzsku. Ekonomicky najvýznamnejšími hostiteľmi fytoplazmy žltnutia viniča sú vinič hroznorodý, vinič amurský, Vitis champinii, Vitis doaniana, vinič líščí, Vitis longii, Vitis pentagona, vinič pobrežný, Vitis rubra, vinič skalný, Vitis simpsonii, vinič hroznorodý lesný a medzidruhové hybridy používané ako podpníky.

Príznaky napadnutia môžeme pozorovať na celej rastline alebo iba na niektorých výhonkoch či ich častiach. V rôznych rokoch môže intenzita príznakov klesať, dokonca boli zistené prípady, kedy sa v niektorých rokoch neobjavovali vôbec. Intenzitu príznakov ovplyvňuje aj termín napadnutia, odroda, podpník a podmienky stanovišťa. V závislosti od odrody nastáva počas letného obdobia žltnutie (pri bielych odrodách) alebo červenanie (pri modrých odrodách) listov. Okraje listov sa stáčajú nadol, sú kovovo lesklé a krehké. Na listovej čepeli pozorujeme farebné škvrny, ktoré sa postupne zväčšujú až nakoniec splývajú, sú nepravidelné alebo ohraničené žilkami od zelených častí.

Viac sa dočítate v príspevku Ing. IVANY BUGRIOVEJ z ÚKSÚP-u - Odboru ochrany rastlín - v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 11.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down