Pôda je jedinečný a nenahraditeľný zdroj na výrobu potravín pre ľudstvo.
Pôde sa z času na čas venuje zvýšená pozornosť. V roku 2015 to bol napríklad Medzinárodný rok pôdy. Je tu však otázka – stačí to?
Dôležitosť témy v súvislosti s poľnohospodárskou technikou potvrdzujú viaceré príspevky a prednášky, ktoré odzneli v uplynulých dňoch. Napríklad na konferencii „Precizní zemědělství 2017“, ktorú usporiadalo Centrum precizního zemědělství pri ČZU v Prahe, na podujatí 4.SK Agrarforum Horsch, vo vedeckej rozprave na 50. Valnom zhromaždení Slovenskej akadémie pôdohospodárskych vied a naposledy na Seminári v rámci 6. ročníka Celoslovenských dní poľa v Dvoroch nad Žitavou.
Žijeme dobu, ktorá k poľnohospodárskej pôde nie je veľmi naklonená. Pôdny fond sa stráca pod betónom logistických centier, komunikácií, výrobných hál a pod. Je to daň rozvíjajúcej sa ekonomiky? Plochy, kde po mnohé desaťročia rástla pšenica alebo kukurica, sú pre poľnohospodársku výrobu nenávratne stratené. Nezachránia ju ani rekultivované zelené plochy okolo výrobných hál, alebo vysadené ovocné dreviny vo vnútri oplotených areálov. A k tomu, čo zostáva, sa správame často veľmi macošsky.
Viac v RN č.24
Príspevok vznikol s podporou projektu ITEPAg “Aplikácia informačných technológií na zvýšenie environmentálnej a ekonomickej udržateľnosti produkčného agrosystému”. ITMS 26220220014
prof. Ing. Vladimír Rataj, PhD.
Ing. Jana Galambošová, PhD. MPhil.
Ing. Miroslav Macák, PhD.
Ing. Marek Barát
Katedra strojov a výrobných biosystémov, Technická fakulta,
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre.