Vo višňovom sade pod hradom Čičva v obci Sedliská pestujú dve odrody tohto kôstkového ovocia. Na výmere 2,5 hektára nájdu zberatelia skoršiu odrodu Érdi Bőtermő, ktorá je podľa slov konateľa spoločnosti Agromix Sedliská Pavla Vagaského menej vhodná na spracovanie. "Na zaváranie i na priamy konzum je vhodnejšia višňa Újfehértói Fürtös," dodal.
Z pohľadu vitamínovej zložky je višňa oproti čerešniam, ktoré majú na Slovensku väčšiu tradíciu, výživnejšia. "Obsahuje oveľa viacej draslíka, oveľa viacej vitamínu C," uviedol Vagaský s tým, že ľudia využívajú višne na výrobu džemov alebo aj domácej griotky. Višňa má podľa pestovateľa aj ďalšiu výhodu. "V nej nie je chrobáčik. Kto má čerešne, má s tým veľakrát problém," vysvetlil pestovateľ. Nie každý dokáže podľa jeho slov tohto návštevníka v ovocí zvládnuť.
Zber višní by chceli v Sedliskách ukončiť budúci týždeň. "Časť višní putuje do našej obchodnej siete, časť sa spracuje na 100-% ovocné šťavy, ktoré potom distribuujeme do škôl v rámci programu Školské ovocie podporeného Európskou úniou," uviedol Vagaský. Rovnako ako pri jahodách, aj pri višniach ponúka spoločnosť pre zákazníkov samozber.
Najpodstatnejšou zložkou ovocno-zeleninových alebo ovocných štiav je podľa konateľa jablko. "Ide o prírodný konzervant, ktorý obsahuje najviac cukru. Je súčasťou každej šťavy, minimálne v 70-% zastúpení," konkretizoval Vagaský s tým, že tento výrobok chcú prispôsobiť trhu, zväčšiť sortiment, a tým aj jeho zaujímavosť.
Spoločnosť Agromix Sedliská pôsobí na trhu viac ako 20 rokov. Zaoberá sa prevažne pestovaním ovocia a zeleniny, ale aj poľnohospodárskych plodín. Počas sezóny zamestnáva firma od 20 do 25 zamestnancov. Jej cieľom je podľa konateľa rozširovať plochy na pestovanie, zvyšovať zamestnanosť v regióne, ale aj kvalitu poskytovaných služieb dobre dopestovanými plodinami.
(tasr)