Akciová spoločnosť Novogal, ktorá sa špecializuje na výrobu hydinových produktov - slepačích vajec a brojlerových kurčiat, otvorila farmu na welfarový výkrm kurčiat v Semerove (okres Nové Zámky).
Do štyroch hál bolo naskladnených po približne 20-tisíc jednodňových kurčiat, ktoré vo veku 35 až 38 dní dosiahnu porážkovú hmotnosť 2,10 až 2,20 kilogramu. Turnusy sa budú meniť šesťkrát do roka.
Ako informoval Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska, otvorenie farmy v Semerove prinesie ročnú produkciu okolo 1 200 ton živej jatočnej hydiny, to znamená približne 1 000 ton hydinového mäsa, čo výrazne prispeje k rastu produkcie hydinového mäsa a k zvýšeniu sebestačnosti.
„V súčasnosti na Slovensku vyprodukujeme ročne asi 80-tisíc ton hydinového mäsa, čo predstavuje sebestačnosť na úrovni okolo 41 percent. Zvyšné mäso pochádza z dovozov, ktoré neustále narastajú a sú rádovo výrazne vyššie ako je produkcia mäsa u nás,“ uviedol Daniel Molnár. Najviac mäsa sa dováža z Ukrajiny, Brazílie, Poľska, ďalej z Maďarska, Bulharska a Českej republiky.
Výrobné haly v Semerove slúžili už v minulosti na chov kurčiat, avšak vyše tri roky boli nevyužívané. Podľa slov Ladislava Birčáka, riaditeľa spoločnosti Novogal a. s., budovy majú zatiaľ v prenájme, avšak v budúcnosti by ich chceli odkúpiť a postupne zrekonštruovať. Zatiaľ v nich boli urobené nevyhnutné opravy tak, aby v poriadku fungovala technológia. Haly sú vybavené technológiou na výkrm brojlerov od firmy Big Dutchman; klíma v halách je na základe teploty a vlhkosti riadená počítačom. Efektívny systém kŕmenia a vetrania minimalizuje straty kurčiat a zvyšuje tak celkovú produktivitu chovu.
Jedným z dôvodov, prečo sa firma Novogal rozhodla rozšíriť chov, sú voľné kapacity na výrobu kŕmnych zmesí. „Pšenica po dažďoch nemusí byť v potravinárskej kvalite a kŕmne obilie v súčasnosti nemá vysokú cenu, preto sa snažíme spotrebovať vlastnú pšenicu, jačmeň, sóju i kukuricu. V regióne si vyrábame kŕmne zmesi sami, čiže produkujeme slovenské kuracie mäso,“ konštatoval Ladislav Birčák.
Viac v odbornom týždenníku Roľnícke noviny.