Produkcia moriek na Slovensku po roku 1989 neustále klesá. "Kým v roku 2000 sme vyprodukovali v SR 5730 ton živých moriek, v roku 2014 to bolo už iba 1331 ton moriek," informoval riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.
Najvýraznejší podiel produkcie moriek sa podľa neho zaznamenal v rokoch 2002 až 2007, kedy poklesla produkčná kapacita až o 83,3 %. "Na jedného obyvateľa na Slovensku vyprodukujeme iba 0,25 kilogramu (kg) morčacieho mäsa," konštatoval.
Sebestačnosť SR v produkcii morčacieho mäsa je podľa Molnára iba na úrovni 25 % a sebestačnosť vo vzťahu k odporúčanej spotrebe 7,8 kg na obyvateľa je len na úrovni 3,2 %.
V minulom roku sa na slovenských hydinových bitúnkoch vyprodukovalo 122 ton morčacieho mäsa. "Morčacie mäso predstavuje len 0,24 % produkcie hydinového mäsa v SR," poznamenal.
"Spotreba morčacieho mäsa u nás dosahuje úroveň 1 až 1,5 kg na obyvateľa ročne, v ČR je 2 kg na obyvateľa ročne. V Európe je priemer okolo 6 kg na obyvateľa ročne. Podľa odborníkov na výživu by mal človek mať aspoň 0,15 kg morčacieho mäsa týždenne," dodal Molnár.
Únia hydinárov Slovenska je stavovská dobrovoľná a nepolitická organizácia združujúca slovenských liaharov, chovateľov a spracovateľov hydiny aj producentov slepačích vajec. Vznikla v roku 1996 a v súčasnosti má 36 členov.
(tasr)