22.06.2023 | 06:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vďaka ovčiarom sú naše tradície stále živé...

Naši ovčiari na Slovensku sa aj napriek stále sťaženým podmienkam snažia dodržiavať tradície a veľmi pozitívne propagujú prínosy ovčiarstva pre našu spoločnosť.

Podobne ako po minulé roky, aj v tomto roku usporiadali mnohé krásne podujatia, ktoré boli veľmi bohato navštevované, kde prezentovali ovčie výrobky, najmä mliečne špeciality ako ovčie syry a bryndzu, mäsové prípravky ako baraní guláš či pečenú jahňacinu.
Ovčiarska sezóna sa väčšinou otvára začiatkom mája, keď sú už ovečky vonku na zelených pasienkoch. Tradične sa vtedy začína i známa Bačová cesta, keď sa na viacerých salašoch a farmách na Hornom Považí i Liptove organizujú ovčiarske slávnosti. Veľmi navštevované sú napríklad na Salaši v Pružine pod vedením Oľgy Apoleníkovej, a aj na Kolibe v Papradne pod vedením Aničky Beníkovej, kde sa za účasti predstaviteľov okresov, krajov i odborníkov stretávajú stovky návštevníkov zo širokého okolia. Ľudia tam radi chodia, lebo vždy je tam bohatý kultúrny i odborný program, vrátane rôznych súťaží pre dospelých a deti. Podávajú sa tam vynikajúce ovčiarske mliečne a mäsové špeciality, vrátane baranieho guláša či bryndzových halušiek. Takéto slávnosti za účasti ľudového folklóru a pri dobrej zábave trvajú až do noci.
Osobitne je potrebné pochváliť Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku - družstvo (ZCHOK), ktorý tradične zorganizoval s obcou Východná vynikajúce celoslovenské oslavy ovčiarstva Ovenálie 2023. 

Viac sa dočítate v príspevku Ing. Karola Heriana, CSc. v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 25.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down