Zväz chovateľov ošípaných na Slovensku - družstvo zorganizoval Chovateľský deň ošípaných.
Podujatie, ktoré sa uskutočnilo 1. júna na Národnom výstavisku Agrokomplex Nitra, bolo zamerané na podporu slovenského chovu ošípaných a konzumácie domácich výrobkov z bravčového mäsa.
Súčasťou akcie bol odborný seminár. Nechýbala súťaž vo varení gulášu, vyhodnotenie súťaže a ochutnávka navarených produktov a špecialít z bravčového mäsa.
Seminár k aktuálnym témam zahájil MVDr. Andrej Imrich, predseda ZCHOS-D, ktorý vo svojom vystúpení zhodnotil súčasný stav v chove ošípaných na Slovensku.
O súčasnej situácii afrického moru ošípaných v Európe informovala doc. MVDr. Anna Ondrejková PhD. z UVLF v Košiciach.
Na tému Kvalita bravčového mäsa na slovenskom trhu referovala Ing. Martina Gondeková, PhD. z NPPC – VÚŽV Nitra.
Skúsený chovateľ ošípaných MVDr. Peter Supuka prednášal na tému Osud uznaných plemien ošípaných na Slovensku.
O manažmente odstavu odstavčiat hovoril Petr Tománek zo spoločnosti De Heus, ktorá vyrába krmivá, premixy a koncentráty pre zvieratá.
Špecialistka na monogastre Ing. Monika Smetanová z firmy ADDICOO GROUP s.r.o., ČR. vystúpila na seminári s témou Zlepšenie ekonomiky a welfare v chovoch ošípaných.