Expozícia spoločnosti Sempol – člen skupiny RWA, na Celoslovenských dňoch poľa patrí každoročne k najväčším, čo sa týka vystavovaného počtu odrôd hustosiatych obilnín, repky a strukovín a tento trend si zachovali aj na jeho jubilejnom 5. ročníku.
„V tomto roku predstavujeme 40 odrôd všetkých druhov obilnín s najväčším zastúpením v pšenici ozimnej,“ uviedla Ing. Jana Garaiová, produktová manažérka spoločnosti Sempol a k cieľom prezentácie dodala: „Sústredili sme sa na to, aby sme prestavili nielen náš stály sortiment, ktorý naši zákazníci poznajú, ale aj na predstavenie nových odrôd a ich porovnanie so staršími, už pestovateľsky známymi odrodami. Nosnou myšlienkou našej prezentácie je poukázať na prednosti nových odrôd, kde dosahujú pokrok, prečo by im pestovatelia mali dať prednosť.“
K takýmto odrodám patrí Emilio - skorá osinatá pšenica, elitnej potravinárskej kvality, ktorej prednosťou je veľmi dobrý zdravotný stav, výborná mrazuvzdornosť a dosahovanie nadpriemerných úrod.
„Napriek tomu, že posledné zimy znížili našu ostražitosť, čo sa týka parametra odolnosti voči nízkym teplotám, naďalej kladieme dôraz na dostatočnú mrazuvzdornosť našich materiálov,“ objasnila J. Garaiová dôležitosť tejto vlastnosti pri oziminách.
Skorý sortiment obohatila jedinečná novinka od Selgenu - Julie, ktorá sa v ČR v priebehu troch rokov dostala medzi medzi päť najpestovanejších pšeníc. Ide o elitnú, bezosinatú, odrodu, ktorá si oprávnene zaslúži pozornosť pestovateľa, pretože dosahuje nadpriemerné úrody pri zachovaní najvyššej potravinárskej kvality. Z minuloročných noviniek vyzdvihla nosnú odrodu v ponuke spoločnosti Bernstein - neskorú, bezosinatú pšenicu, elitnej potravinárskej kvality. Jej prednosťou je, okrem dosahovania nadpriemerných úrod a výborný zdravotný stav. Sortiment elitných odrôd obohatila presievková pšenica Lennox s vysokým úrodovým potenciálom, ktorá je prispôsobivá k podmienkam prostredia, navyše disponuje veľmi dobrou odolnosťou voči múčnatke a hrdziam. Zo sortimentu tvrdých pšeníc vyzdvihla J. Garaiová odrody Wintergold (ozimná forma) s výbornou odolnosťou proti mrazom a Doridur (jarná forma), oba materiály sa vyznačujú výbornou potravinárskou kvalitou, čo sa týka sklovitosti zrna, vysokého obsahu bielkovín a žltých pigmentov.
Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.