Vízia EÚ pre poľnohospodárstvo a potraviny, ktorú v stredu (19. 2.) predstavila Európska komisia, sa zameriava najmä na poľnohospodárstvo, pričom ponúka málo konkrétnych opatrení na podporu 304 000 európskych podnikov v oblasti potravín a nápojov.
Jej cieľom by mala byť najmä podpora malých a stredných podnikov, avšak podľa Potravinárskej komory Slovenska (PKS) nespĺňa očakávania potravinárskeho a nápojového priemyslu ako celku.
"Potravinársky a nápojový priemysel ako najväčšie výrobné odvetvie v Európe nakupuje 70 % všetkých poľnohospodárskych výrobkov EÚ a premieňa ich na bezpečné, vysokokvalitné a výživné výrobky. Potravinársky a nápojový priemysel má symbiotický vzťah s poľnohospodárstvom EÚ a čelí mnohým rovnakým výzvam, čo znamená, že aj jeho potreby by sa mali primerane riešiť," uviedla PKS.
Vo vízii podľa nej chýbajú konkrétne opatrenia na podporu potravinárskeho a nápojového priemyslu, či už ide o uvoľnenie investícií, začlenenie inovácií alebo zníženie byrokracie. Zároveň zdôraznila, že táto vízia nerieši samotné investície, ktoré sú potrebné pre všetky formy udržateľného poľnohospodárstva na riešenie emisií celého dodávateľského reťazca. Rovnako neuznáva ani potrebu spravodlivosti pre všetkých aktérov vo vzťahoch v dodávateľskom reťazci, nielen pre poľnohospodárov a bez ohľadu na ich veľkosť.
"Niektoré časti vízie sa síce zameriavajú na odvetvie potravinárstva, avšak kladú očakávania na potravinárov bez toho, aby zodpovedali požiadavkám podpory inovácií a investícií. Spochybňovanie úlohy spracovania potravín, ktoré prispieva k cenovej dostupnosti, dlhovekosti, bezpečnosti a predchádzaniu plytvaniu potravinami, je len jedným z príkladov," dodala PKS s tým, že tento prístup môže ohroziť konkurencieschopnosť a transformáciu európskych výrobcov potravín a nápojov v čase, keď mnohé podniky aktuálne čelia značným hospodárskym a regulačným tlakom.
(tasr)