Slovensko je sladovníckou veľmocou – zo sladovníckeho jačmeňa vyrábame kvalitný slad, o ktorý majú pivovary široko-ďaleko veľký záujem. V roku 2019 sme boli šiestym najvýznamnejším exportérom sladu v Európe. Náš sladovnícky priemysel je príkladom odvetvia potravinárstva, ktoré je schopné obstáť v zahraničnej konkurencii, robiť dobré meno Slovensku a pritom zlepšovať dlhodobo negatívnu obchodnú bilanciu nášho agropotravinárskeho sektora. Hoci záujem našich sladovní o slovenský sladovnícky jačmeň rastie, na Slovensku sa ho pestuje stále menej. Za posledných 10 rokov osevné plochy klesli o polovicu.
SLOVENSKÝ SLAD JE ŽIADANÝ V ZAHRANIČÍ
Zvýšiť záujem slovenských poľnohospodárov o pestovanie jarných odrôd sladovníckeho jačmeňa je dlhodobo cieľom Slovenského združenia výrobcov piva a sladu. Na Slovensku máme sedem sladovní, ktoré spracovávajú sladovnícky jačmeň na slad. V roku 2018 prekročila celková výroba sladu úroveň 290 000 ton, čo je doteraz najviac za posledných desať rokov. Z celkového množstva sladu vyrobeného na Slovensku potrebujú naše pivovary približne jednu pätinu. Zvyšok sa predáva pivovarom do zahraničia.
Pivovarníctvo a sladovníctvo sú jednými z mála odvetví, ktoré nakupujú väčšinu svojich vstupov od slovenských dodávateľov. V prípade sladovníctva ide o 88% vstupov a viac než 70% z toho tvoria náklady za sladovnícky jačmeň; v prípade pivovarníctva je to až 95% vstupov. Vďaka tomu možno náš slad a naše pivo označiť ako slovenské potraviny. Prioritou slovenských sladovní je nakupovať kvalitný sladovnícky jačmeň najmä od slovenských pestovateľov.
NEDOSTATOK SLADOVNÍCKEHO JAČMEŇA
„Vzhľadom na výrazný pokles výmery osevných plôch jačmeňa jarného a skutočnosť, že približne len 40% úrody jačmeňa jarného dosiahne sladovnícku kvalitu, chýba slovenským sladovniam každý rok 50 000 - 100 000 ton sladovníckeho jačmeňa, ktorý musia dovážať zo zahraničia,“ hovorí Tomáš Ševčík, viceprezident Slovenského združenia výrobcov piva a sladu. Pre zachovanie konkurencieschopnosti slovenských sladovní na svetových trhoch je potrebné posilniť pestovanie jačmeňa jarného na Slovensku.
„Z dôvodu klimatickej zmeny, ktorej dôsledkom je aj nedostatok rovnomernej vlahy v pôde, sa šľachtitelia, pestovatelia a spracovatelia snažia nájsť riešenia aj v nových odrodách a formách sladovníckeho jačmeňa či nových agrotechnických postupoch. V posledných rokoch sa v rámci tejto spolupráce napríklad úspešne testuje vysievanie jačmeňa jarného na jeseň v južných regiónoch Slovenska. Tieto výsledky a skúsenosti vzájomne zdieľame a aj takýmto spôsob sa snažíme zvýšiť záujem o pestovanie sladovníckeho jačmeňa na Slovensku a zabrániť tomu, aby sladovnícky jačmeň mizol z našich polí“, dopĺňa Tomáš Ševčík
SLADOVNÍCI SA NEVZDÁVAJÚ
Slovenské združenie výrobcov piva a sladu preto pravidelne organizuje podujatia, prostredníctvom ktorých sa snaží poskytovať poľnohospodárom odborné informácie o efektívnom pestovaní sladovníckeho jačmeňa. Tohoročný už 4. ročník Sladovníckeho poľného dňa, ktorý sa mal uskutočniť 25.6.2020 na skúšobnej stanici ÚKSÚP vo Vranove nad Topľou, bol kvôli korona kríze presunutý na budúci rok. „Organizovaním odborných podujatí sa snažíme motivovať poľnohospodárov, aby navýšili hektárové výmery jačmeňa jarného, respektíve, aby sa k jeho pestovaniu vrátili. Ak tak urobia, vsadia na plodinu, ktorá ide dobre na odbyt a prispejú k tomu, aby sa naše pivo aj naďalej varilo najmä z nášho jačmeňa,“ zdôrazňuje Jana Shepperd.
(SZVPS)
Kým nebudú sladovne platiť aspoň aby bola výroba rentabilna nikto im to robiť nebude. Nech si to skúsia samé.