Na Slovensku sa vlani vyrobilo spolu 288.560 ton konzumného mlieka, čo bolo o 10,3 % menej ako v roku 2013. Vyplýva to z údajov Agrárnych trhových informácií Slovenska (ATIS).
Kyslomliečnych výrobkov (vrátane jogurtov) vyrobili vlani spracovatelia spolu 62.094 ton, čo znamenalo 1,8-% medziročný pokles výroby. Produkcia jogurtov dosiahla v roku 2014 úroveň 39.686 ton, v porovnaní s rokom 2013 vzrástla o 6,3 %. V minulom roku vyrobili spracovatelia spolu 32.245 ton konzumnej smotany, čo predstavovalo medziročný pokles o 0,4 %.
Prírodných syrov (vrátane čerstvých) vyrobili slovenské mliekarne spolu 34.512 ton, v porovnaní s rokom 2013 sa ich produkcia zvýšila o 1,4 %. Ovčích syrov sa z toho vyrobilo vlani 1775 ton, medziročne viac o 26,4 %. Čerstvých syrov sa vyrobilo 7776 ton, teda o 6,8 % menej ako v roku 2013. Produkcia tvarohu sa v porovnaní s predvlaňajškom zvýšila o 0,4 % na 5482 ton. Aj výroba parených syrov medziročne stúpla, a to o 0,4 % na 4209 ton.
Výroba tavených syrov v roku 2014 opäť medziročne poklesla o 5,5 % na 8957 ton. Masla sa na Slovensku vyrobilo vlani 6815 ton, bolo to o 3,4 % menej ako v roku 2013. Produkcia výrobkov z mliečneho tuku dosiahla vlani úroveň 6024 ton, v medziročnom porovnaní menej o 8,5 %.
Sušených mliečnych výrobkov sa vlani v SR vyrobilo 5998 ton, medziročný rast predstavoval 17,1 %. Sušeného odtučneného mlieka bolo z toho 1477 ton, jeho produkcia medziročne vzrástla o 14,2 %. Produkcia sušeného plnotučného mlieka dosiahla počas vlaňajška úroveň 4372 ton, v porovnaní s rokom 2013 stúpla o 17,8 %.
(tasr)