Koncom roka sa v Európskej únii upraví označovanie potravín po novom. Podľa legislatívy, ktorá nadobudne účinnosť 13. decembra 2014, by mali byť údaje na obaloch čitateľnejšie.
"Nové pravidlá stanovujú minimálnu veľkosť písma na obale, jeho výšku a šírku a svetelný a farebný kontrast medzi tlačou a pozadím. Na obaloch balených potravín bude povinne ich názov, zoznam zložiek, alergény, množstvo určitých zložiek, čisté množstvo potraviny, dátum minimálnej trvanlivosti alebo exspirácie," priblížil zmeny tlačový hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Stanislav Nemec.
Na potravinách budú musieť byť ďalej povinne uvedené osobitné podmienky pre ich uchovávanie alebo používanie, tiež názov a adresa prevádzkovateľa potravinárskeho podniku, u mäsa krajina pôvodu a v niektorých prípadoch aj návod na použitie.
U nápojov s obsahom alkoholu viac ako 1,2 percenta bude musieť byť uvedený skutočný obsah alkoholu v percentách vzhľadom na objem fľaše. U nebalených potravín budú povinným údajom informácie o alergénoch.
"Návštevníci reštaurácií by mali napríklad dostať informácie, aké alergény jedlá obsahujú. Uvádzanie výživových údajov na potravinách bude povinné až o dva roky, od 13. decembra 2016," informoval ďalej Nemec.
V právomoci členských štátov zatiaľ zostáva rozhodnutie, ktoré informácie na obaloch musia byť uvedené v prípade potravín predávaných voľne a potravín balených v maloobchodných priestoroch. "Ako povinné môžu štáty určiť len tie údaje, ktoré sú ako povinné vyžadované aj u balených potravín," dodal Nemec.
(tasr)