Aminokyseliny sú živiny primárne zodpovedné za syntézu bielkovín. Zohrávajú kľúčovú úlohu takmer vo všetkých tkanivách a podieľajú sa na rôznych metabolických procesoch. Suplementácia kŕmnej dávky dojníc o esenciálne aminokyseliny má za cieľ uspokojiť ich výživové potreby a zlepšiť rovnováhu aminokyselín, za predpokladu, že zdroj bielkovín v kŕmnej dávke nie je dostatočný.
Spomedzi esenciálnych aminokyselín, ktoré je potrebné prežúvavcom dopĺňať, sú lyzín (C6H14N20) a metionín (C5H11NO2S), histidín (C6H9N302), fenylalanín (C9H11NO2) a rozvetvené aminokyseliny. Poradie limitácie týchto aminokyselín sa pravdepodobne mení v závislosti od zdroja nedegradovateľných dusíkatých látok. Potrebnú aminokyselinovú bilanciu v čreve je možné dosiahnuť zaradením takého krmiva, v ktorom sú nedegradovateľné dusíkaté látky zastúpené aminokyselinami vhodne doplňujúce aminokyselinové zloženie mikrobiálneho proteínu.
Bielkoviny
Bielkoviny sú dusíkaté látky prítomné v krmivách - v kŕmnej dávke prežúvavcov, ktoré sa líšia úrovňou koncentrácie a degradáciou v bachore. Sú to vysokomolekulárne látky, ktoré zabezpečujú organizmus zvierat potrebnými aminokyselinami na zachovanie telesnej hmoty, rastu a špecifickej produkcie. Skladajú sa zo stavebných jednotiek - aminokyselín, ktoré sú spojené peptidickými väzbami a môžu byť definované ako dusík x 6,25; čo predstavuje 16 g dusíka v 100 g skutočných bielkovín.
Proteíny v bachore prežúvavcov možno rozdeliť do dvoch kategórií – na proteíny degradované v bachore a proteíny nedegradované v bachore. Hlavnými metabolitmi, ktoré primárnym trávením v bachore vznikajú, sú peptidy, aminokyseliny a amoniak. Ich tvorba je podmienená predovšetkým dobou retencie dusíkatých látok v bachore, stupňom rozpustnosti a disperzie, stupňom prirodzenej a získanej rezistencie k proteolytickému účinku mikroorganizmov a faktormi, ktoré sú v súčinnosti s fyziologickými zvláštnosťami mikrobiálnej populácie.
Viac sa dočítate v príspevku Ing. ZUZANY MLYNEKOVEJ, PhD. a Ing. ZUZANY FORMELOVEJ, PhD. z NPPC - VÚŽV Nitra - Odboru výživy a malých hospodárskych zvierat - v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 17.